Perslucht is onmisbaar in de voedingsindustrie. Het wordt voor uiteenlopende processen gebruikt, zoals het aandrijven van cilinders, het mengen van ingrediënten, maar ook het vullen, verpakken en transporteren van producten. Maar perslucht is niet alleen een betrouwbare energiebron – het is ook een invloedrijke factor op de veiligheid en kwaliteit van uw product. Zelfs wanneer u werkt met olievrije compressoren, kunnen er risico’s bestaan.
Omdat perslucht zo’n belangrijke rol speelt in de veiligheid en de kwaliteit van een product, moet het voedselveilig zijn. Er bestaan echter geen wettelijke normen voor de kwaliteit van perslucht in de voedingsindustrie. Dat betekent dat u als producent zelf verantwoordelijk bent voor een veilig eindproduct. Om de kans op besmettingen door het direct of indirect gebruik van perslucht in uw proces te minimaliseren, moet u de risico’s van het persluchtgebruik in uw proces goed beoordelen en passende maatregelen nemen.
Grofweg zijn de risico’s van persluchtgebruik in drie categorieën te verdelen:
De voedingsmiddelensector is zeer gevarieerd en geen twee voedingsmiddelenbedrijven zijn hetzelfde. Dat geldt ook voor de risico’s die perslucht kan meebrengen. De juiste aanpak hangt af van uw specifieke situatie. Soms volstaat een aanpassing van de installatie, in andere gevallen zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk.
Om inzicht in de potentiële risico’s te krijgen en hoe u deze kunt minimaliseren, kunt u het zojuist verschenen rapport ‘Voedselveilige perslucht’ downloaden.
In dit rapport leest u:
Geveke is partner van SafeFood Factory en heeft bijgedragen aan de ‘Praktijkrichtlijn Hygiënisch Persluchtsysteem in de Voedingsmiddelenindustrie’.