Kent u de risico’s van het gebruik van perslucht in de voedingsindustrie?

31 bekeken Laatste wijziging: 18 augustus 2025
Het veilig gebruik van perslucht in de voedingsindustrie
Het veilig gebruik van perslucht in de voedingsindustrie | Foto: Geveke Persluchttechniek

Perslucht is onmisbaar in de voedingsindustrie. Het wordt voor uiteenlopende processen gebruikt, zoals het aandrijven van cilinders, het mengen van ingrediënten, maar ook het vullen, verpakken en transporteren van producten. Maar perslucht is niet alleen een betrouwbare energiebron – het is ook een invloedrijke factor op de veiligheid en kwaliteit van uw product. Zelfs wanneer u werkt met olievrije compressoren, kunnen er risico’s bestaan.

Uw verantwoordelijkheid als producent

Omdat perslucht zo’n belangrijke rol speelt in de veiligheid en de kwaliteit van een product, moet het voedselveilig zijn. Er bestaan echter geen wettelijke normen voor de kwaliteit van perslucht in de voedingsindustrie. Dat betekent dat u als producent zelf verantwoordelijk bent voor een veilig eindproduct. Om de kans op besmettingen door het direct of indirect gebruik van perslucht in uw proces te minimaliseren, moet u de risico’s van het persluchtgebruik in uw proces goed beoordelen en passende maatregelen nemen.

Voedselveiligheid en perslucht: welke risico’s zijn er?

Grofweg zijn de risico’s van persluchtgebruik in drie categorieën te verdelen:

  • Fysische gevaren
  • Chemische verontreinigingen
  • Microbiologische gevaren

Hoe kunt u de risico’s beperken?

De voedingsmiddelensector is zeer gevarieerd en geen twee voedingsmiddelenbedrijven zijn hetzelfde. Dat geldt ook voor de risico’s die perslucht kan meebrengen. De juiste aanpak hangt af van uw specifieke situatie. Soms volstaat een aanpassing van de installatie, in andere gevallen zijn aanvullende maatregelen noodzakelijk.

Rapport ‘Voedselveilige perslucht’

Om inzicht in de potentiële risico’s te krijgen en hoe u deze kunt minimaliseren, kunt u het zojuist verschenen rapport ‘Voedselveilige perslucht’ downloaden.

In dit rapport leest u:

  • Welke soorten gevaren en bronnen van verontreiniging kunnen voorkomen.
  • Welke kwaliteitsnormen gelden voor voedselveilige perslucht.
  • Welke praktische oplossingen helpen om risico’s te beperken.

Geveke is partner van SafeFood Factory en heeft bijgedragen aan de ‘Praktijkrichtlijn Hygiënisch Persluchtsysteem in de Voedingsmiddelenindustrie’.

Geschreven door

Geveke Persluchttechniek

Geveke Persluchttechniek Perslucht is een onmisbare schakel in uw productieproces. Continuïteit van uw persluchtinstallatie is dan ook van groot belang, want bij een uitval van de perslucht staat uw productie... Lees meer