40 tot 50% persluchtverlies door lekkages, verkeerd gebruik en te hoge druk

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
13 augustus 2024
On line Airaudit
On line Airaudit | Foto: Geveke Energy Services
Article image of: 40 tot 50% persluchtverlies door lekkages, verkeerd gebruik en te hoge druk
Effect van flowcontroller | Foto: Geveke Energy Services
Article image of: 40 tot 50% persluchtverlies door lekkages, verkeerd gebruik en te hoge druk
ControlAir IFC | Foto: Geveke Energy Services
Article image of: 40 tot 50% persluchtverlies door lekkages, verkeerd gebruik en te hoge druk
Lekkage detector | Foto: Geveke Energy Services
Article image of: 40 tot 50% persluchtverlies door lekkages, verkeerd gebruik en te hoge druk
Installatie zonder ControlAir IFC | Foto: Geveke Energy Services
Article image of: 40 tot 50% persluchtverlies door lekkages, verkeerd gebruik en te hoge druk
Installatie met ControlAir IFC | Foto: Geveke Energy Services

Als men bij gebruik van perslucht geen actief lekkagemanagement programma heeft, niet bewust met perslucht omgaat en niet op laagst mogelijke druk draait, is het aannemelijk dat slechts 50-60% van alle opgewekte perslucht nuttig gebruikt wordt.

De rest gaat verloren aan lekkages, oneigenlijk verbruik en verkeerd verbruik. Laat nu deze verliezen juist de eenvoudigst aan te pakken punten zijn in een persluchtinstallatie. Hoe pak je dit dan aan?

  1. Lekkages kunnen eenvoudig tijdens productie opgespoord, gemarkeerd en in kosten uitgedrukt worden door gebruik van Ultrasoon apparatuur (lekkagedetector, akoestisch beeld camera). Daarna moet het zo snel mogelijk verholpen worden.
  2. Bewustwording kan gerealiseerd worden door personeel te trainen en inzicht te geven in kosten en effect van genomen maatregelen. Dit kan door implementatie van een online monitoring systeem speciaal ontwikkeld voor persluchtinstallaties.
  3. Drukverlaging en druk stabilisatie kan stapsgewijs uitgevoerd worden door de opwekkingsdruk met een slimme managementsysteem te stabiliseren. Daarna moet het buffervat dynamisch ingezet gaan worden om traagheid te elimineren, oneigenlijk verbruik te reduceren en verder in druk te zakken.

Laat een buffervat werken door deze dynamisch te maken. Hoe?

Bijna iedere persluchtinstallatie is voorzien van een buffervat met een manometer die het systeemdruk weergeeft. Een buffervat levert eigenlijk alleen perslucht op de momenten dat de compressoren ervoor geen perslucht leveren (standby of nullast bedrijf).

Als de compressoren belast draaien doet het buffervat dus niets en wordt als statische buffering (demper) gebruikt. Met de komst van toerengeregelde compressoren is de functie van zo’n primair buffervat discutabel geworden. Toch kun je een positief effect verkrijgen en besparingen realiseren door het als een dynamisch buffervat te gebruiken. Een buffervat dat dynamisch gebruikt wordt zal traagheid van een persluchtinstallatie verkleinen, continuïteit verhogen en besparingen realiseren.

Om het buffervat dynamisch (een soort stuwdam) te maken wordt gebruikgemaakt van een Geveke ControlAir IFC flowdrukregelaar. Deze wordt direct achter het buffervat tussen de hoofdleiding ingebouwd wordt. Hiermee kan de traagheid van de installatie geëlimineerd worden, want het gecontroleerd laten expanderen van perslucht uit het buffervat binnen een bandbreedte van 0,07bar is vele malen sneller dan een compressor die optoert en de drukdip compenseert.

De grootste fabel die rondgaat, is dat om het buffervat als zodanig te gebruiken, de opwekkingsdruk verhoogd moet worden. Dit is absoluut niet waar, want we meten de minimumdruk in de productie en stabiliseren deze op die waarde binnen een bandbreedte van 0,07barg.

Door deze zeer stabiele druk in de productie blijkt in praktijk dat men nog verder in druk kan zakken in de productie. Daarna wordt de opwekkingdruk in het buffervat verder verlaagd tot maximaal 0,5 barg hoger dan de ingestelde netdruk van de ControlAir IFC flowcontroller. Hierdoor is er dan continu 0,5 x de tankinhoud beschikbaar voor expansie binnen 0,07 barg. Bijkomend voordeel is dat men nu in staat is de opwekkingsdruk en het net druk separaat van elkaar in te stellen en daarmee ook het dynamische buffervolume aan te passen.

Vanaf 5 tot 200 m³/min

Geveke kan ControlAir IFC flowdrukregelaars leveren vanaf 5 tot 200 m³/min in verschillende uitvoeringen. De ControlAir IFC flowdrukregelaars kunnen centraal bij de opwekking geïnstalleerd worden, maar ook decentraal verdeeld over de productie om bijvoorbeeld verschillende lijnen op verschillende drukken te laten draaien.

Voordat de stappen naar optimalisatie gezet kunnen worden, voert Geveke een uitgebreide Online Airaudit uit, analyseert de data en adviseert de benodigde stappen. De data van de Airaudit is online te volgen, omdat wij gebruikmaken van een 4G IOT-meetsysteem dat gekoppeld is aan het Geveke Connect portal.

Geschreven door

Logo van:40 tot 50% persluchtverlies door lekkages, verkeerd gebruik en te hoge druk

Geveke Energy Services

Geveke Energy Services legt zich toe op optimalisatie en energiebesparing van alle merken persluchtinstallaties. Ca.70% van de exploitatiekosten van een persluchtinstallatie gaat op aan energieverbruik. Het onbewust omgaan met perslucht... Lees meer