Kalkmelk en gelatine verpompen zonder storing

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Kalkmelk en gelatine verpompen zonder storing

Het verpompen van media met een hoog aandeel vaste stoffen veroorzaakt slijtage en daardoor storingen. De ­Zwitserse Egger-pompen zijn zo ontworpen dat het medium minder in contact komt met de waaier. Dit vermindert slijtage, storingen en onderhoudskosten.

Tekst: Marjan Hammink | Beeld: Inventflow

“Deze pompen blijven gewoon werken op het moment dat andere pompen het opgeven” vertelt Kevin Pegel, digital marketeer bij Inventflow. “Met gelatine bijvoorbeeld zitten er soms kleine stukjes bot in het medium. De lobbenpompen die onze klant Jellice eerst had staan, draaiden gewoon kapot.” De waaier van een Egger-pomp is teruggetrokken geplaatst in het pomphuis. Daardoor komt het medium dat er doorheen stroomt, er veel minder mee in contact.

Storingen

“Bij het verpompen van kalkmelk en gelatine ervoer onze klant Jellice erg veel problemen met de pompen door harde en slijtende deeltjes in de media. Ze hadden al van alles geprobeerd, van centrifugaalpompen tot lobbenpompen, schroefspindelpompen en meer. Geen van deze soorten pompen bleek bestand tegen de uitdagende media en ondervonden veel storingen door slijtageschade.” Denk daarbij aan versleten pomphuizen, waaiers en andere pomponderdelen. Dit veroorzaakte regelmatig uitval, wat ten koste ging van de betrouwbaarheid van het proces. Natuurlijk bracht het ook veel onderhoudskosten met zich mee. Pegel: “Ondertussen hebben wij elf Egger pompen van Zwitserse makelij geleverd, waarvan alle medium-rakende delen gehard zijn. Die pompen draaien nu ongeveer tweeëneenhalf jaar zonder problemen.”

Onderhoud

Inventflow heeft ruim 30.000 pompen in onderhoud. De monteurs van het Almelose bedrijf hebben dus ervaring met talloze types pompen. De Eggerpompen hebben zich bewezen als zeer betrouwbaar, zoals blijkt uit tientallen succesvolle implementaties in diverse uitdagende toepassingen. De pompen zijn ook zeer geschikt voor het verpompen van media met lange vezelachtige materialen, of onbehandeld stedelijk rioolwater met veel vezels en vochtige doekjes. De vrije doorgang is namelijk maximaal, zodat verstoppingen weinig voorkomen.

Minimale slijtage

Een pomp met het Turo-principe zorgt ervoor dat slechts 15% van de verpompte vloeistof in contact komt met de waaier, wat de slijtage sterk vermindert. Vaste voorwerpen in de vloeistof die net zo groot zijn als de diameter van de drukuitgang kunnen door de volledig teruggetrokken waaier geen verstoppingen veroorzaken. Dit geldt ook voor vloeistoffen met lange, vezelachtige materialen. Gevoelige delen in het te transporteren medium blijven daardoor ook grotendeels onaangetast. Bij een kleine stroomsnelheid blijft de doorlaat groot. Omdat de Turo-waaiers bij inspecties een symmetrisch slijtagepatroon vertonen, blijven de waaiers mechanisch en hydraulisch in balans tijdens de gehele levensduur. Dit heeft een positief effect op de levenscycluskosten. ●

Article image of: Kalkmelk en gelatine verpompen zonder storing

Egger cantileverpomp:
• Voor het verstoppingsloos verpompen van afvalwater en andere uitdagende media vanaf de bodem van een tank, put of reservoir
• Geen asafdichtingen of lagers die worden blootgesteld aan de procesvloeistof
• Pomp kan onbeperkt drooglopen
• Eenvoudig onderhoud
• Beschikbaar voor de Egger Turo Vortex, TEO en EO/EOS ­procespompen

Article image of: Kalkmelk en gelatine verpompen zonder storing

Egger Turo Vortex T:
• Volledig teruggetrokken waaier
• Slechts 15% van het medium komt in contact met de waaier
• Vaste en lange vezelachtige stoffen veroorzaken geen verstoppingen
• Schade door schurende media minimaal
• Gevoelige deeltjes blijven intact (kristallen, bacterial flakes, etc.)

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark