Innovatieve procesapparatuur voor chocoladeproductie

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
32 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Innovatieve procesapparatuur voor chocoladeproductie

Snackproducent Menken Orlando greep de verhuizing van Den Haag naar Boskoop aan om productie en logistiek op één locatie samen te brengen en het productieproces te verbeteren. Gpi De Gouwe bouwde en leverde de nieuwe hygiënische procesapparatuur voor de producent van met chocolade omhulde noten en gedroogd fruit.

Tekst: Redactie Proces Media | Fotografie: Gpi De Gouwe

Bij Menken Orlando, producent van onder andere chocolade gecoate snacks, zat de uitdaging vooral in de complexiteit van het project: de bouw van een nieuw pand, de aankoop van nieuwe chocoladeprocesapparatuur, werken met nieuwe aanvoerlijnen en met nieuwe mensen. Alles moest bij elkaar gebracht worden, dus daarom werd het hele proces vooraf zorgvuldig uitgedacht.

“Toen wij het plan hadden om nieuwbouw te gaan realiseren, was het al snel duidelijk dat we de chocoladefabriek wilden gaan integreren in het nieuwe pand”, zegt Ad-Willem Slings, verantwoordelijk voor verbeter- en investeringsprojecten binnen Menken Orlando. “En dit was ook het beste moment om de procesapparatuur naar de ‘next level’ te tillen. Daarbij kwam de ervaring en expertise die mijn collega Laurens Bouwmeester, productiemanager van processing en engineering, heeft met chocolade, ons zeer goed van pas.”

Totaaloplossing

Slings en Bouwmeester werden samen mede­verantwoordelijk voor de projectrealisatie. Bouwmeester ontfermde zich over de technische kant en Slings was op bouwkundig vlak het aanspreekpunt. Na een offertetraject met meerdere partijen, kwam leverancier van procesapparatuur Gpi De Gouwe als winnaar uit de bus.

“Het contact was goed, we werden uitgenodigd om kennis te komen maken, en Gpi raadde ons aan om Starcker in de arm te nemen voor het leidingwerk”, zegt Slings. “Verder was het een pré dat Gpi dicht in de buurt van onze locatie in Hazerswoude-Dorp zit. Ze konden ons echt een totaaloplossing bieden, en dat hadden we, gezien alle andere factoren die speelden, echt nodig. Ze dachten goed met ons mee en brachten ons in contact met partijen die wij nodig hadden, wat wij als zeer waardevol hebben ervaren en ons aardig ontzorgd heeft.”

Article image of: Innovatieve procesapparatuur voor chocoladeproductie
“Gpi De Gouwe dacht goed met ons mee en kon ons echt een ­totaaloplossing bieden”
Ad-Willem Slings, Menken Orlando

RVS procesapparatuur

Gpi leverde meerdere chocoladetanks van 15 en 25m3 en een aantal bufferskids – opslagtanks geplaatst op een frame – van 200 liter. De dubbelwandige geïsoleerde tanks zijn voorzien van hekroerwerken die Gpi zelf heeft vervaardigd, en hebben van bovenaf aangedreven motoren. De keuze voor gepopnagelde rvs beplating is volgens Menken Orlando genomen omdat rvs steviger is dan aluminium.

Bovendien had Menken Orlando al rvs chocolade verwerkingsapparatuur en kende de sterke en zwakke punten daarvan. “Samen met Gpi hebben we gekeken wat er degelijker en beter kon” vertelt Bouwmeester. “Maar we hebben ook wat concessies moeten doen, maar die wegen niet op tegen wat wij nu wel met de apparatuur kunnen. Samen met Gpi en een door hun voorgestelde secundaire partij, is onze apparatuur nu voorzien van innovatieve en gebruiksvriendelijke verbeteringen en zijn de problemen waar we met onze oude apparatuur tegenaan liepen niet meer van toepassing. De nieuwe procesapparatuur is niet alleen hygiënisch ontworpen, de bekabeling is bijvoorbeeld weggewerkt in het frame, maar is ook betrouwbaarder. En ook het bedieningsgemak is sterk verbeterd ten opzichte van de oude apparatuur”, besluit Bouwmeester.

Article image of: Innovatieve procesapparatuur voor chocoladeproductie

________________________________________________

Menken Orlando

Menken Orlando is een internationaal opererend familiebedrijf dat innovatieve foodconcepten ontwikkelt en levert op het gebied van snacks, noten, zaden, gedroogde vruchten en in chocolade omhulde producten voor retail- en foodserviceklanten in heel Europa. Sinds 1952 produceert het bedrijf deze producten onder private label of eigen merken.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark