Hoe werken thermische massflowmeters met gassen en vloeistoffen?

icon.highlightedarticle.dark Meet- en regeltechniek
Laatste wijziging: 30 augustus 2023
Thermische Massflowsensor
Thermische Massflowsensor | Foto: Bronkhorst Nederland

Enig idee wat een thermische massflowmeter doet? Dit apparaat meet de massflowrate van gassen of vloeistoffen met behulp van minuscule hoeveelheden warmte.

Wat is thermische massflowmeting?

Bij thermische massflowmeting draait alles om warmteoverdracht. Een gas- of vloeistofflow die een verwarmd oppervlak passeert, neemt de warmte van het oppervlak weg doordat het fluïdum de warmte absorbeert. In zekere zin heeft de flow een koelend effect op het verwarmde oppervlak. Hoe groter de flow, hoe meer het verwarmde oppervlak wordt afgekoeld.

De hoeveelheid warmte die wordt opgenomen in de vloeistof die langs het oppervlak stroomt, kan worden berekend door te bepalen hoeveel extra (elektrisch) vermogen nodig is om het gekoelde oppervlak op de oorspronkelijke temperatuur te houden.

Thermische eigenschappen

Thermische massflowmetingen zijn afhankelijk van thermische eigenschappen van het fluïdum, zoals de specifieke warmtecapaciteit. De specifieke warmtecapaciteit van een vloeistof of gas is een karakteristieke materiaaleigenschap van dit medium en is bepalend voor de temperatuurstijging in graden Celsius wanneer een bepaalde hoeveelheid warmte-energie in het fluïdum wordt opgenomen. De massa van het fluïdum is belangrijk: 2 gram kan twee keer zoveel warmte absorberen als 1 gram van hetzelfde fluïdum.

Dit geldt zowel voor statische als bewegende fluïda, dus ook voor lage flows van vloeistof of gas. Bij thermische massflowmeting wordt dit natuurkundige basisprincipe op vrij eenvoudige wijze gebruikt, waarbij de stromende massa (in gram per seconde) in verband staat met het toegevoerde vermogen (in warmte in joules per seconde) en de specifieke warmtecapaciteit (in joules per gram per graad Celsius) en het door warmte veroorzaakte temperatuurverschil (in graden Celsius) evenredigheidsfactoren zijn.

Meer weten? Lees meer in onze Knowledge Baseicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Hoe werken thermische massflowmeters met gassen en vloeistoffen?

Bronkhorst Nederland BV

Bronkhorst High-Tech biedt het meest uitgebreide productenpakket aan thermische en coriolis Mass Flow Meters en Controllers ter wereld. De producten zijn beschikbaar voor toepassingen in laboratoria, de industrie en voor... Lees meer