Hoe mengen we zetmeel?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
63 bekeken 6 december 2022
Article image of: Hoe mengen we zetmeel?

Roerwerkelementen op maat zorgen voor tevreden zetmeelfabrikant

In veel toepassingen wordt ruw zetmeel gebruikt als basisproduct. Ruw zetmeel regelt namelijk de textuur, houdt het vochtgehalte onder controle en stabiliseert producten. Dit maakt het ideaal voor voedseltoepassingen.

Over ruw zetmeel
Ruw zetmeel is onoplosbaar in koud water en het zwelt in verschillende mate op, afhankelijk van de gebruikte temperatuur. Ruw zetmeel uit aardappelen, maïs, tapioca en bonen heeft zeer goede verdikkings-, geleer-, vochtvasthoudende en antiklonterende eigenschappen. Dergelijk ruw zetmeel wordt gemengd met chemicaliën om gemodificeerd zetmeel te produceren.

De vraag van de klant
Onlangs werd Jongia Mixing Technology gevraagd om een bestaand proces, dat niet geschikt was voor alle soorten ruw zetmeel, te optimaliseren. De klant (een bekende zetmeelfabrikant in Duitsland) vroeg Jongia Mixing Technology een oplossing te bedenken voor het ontwerpen van een set roerders voor hun tankvolumes en te anticiperen op de volgende vereisten:

> Elk roerwerk moest zo worden ontworpen dat het de verschillende soorten ruw zetmeel kan mengen en daarnaast de batchtijd kan verkorten;
> De nieuwe roerwerken moesten niet alleen voor een volle tank worden ontworpen, maar ook voor kleinere batches. De bestaande tanks van deze klant zijn namelijk vrij groot (inhoud van 150m3 en een vlakke bodem van ongeveer twaalf meter hoog). Ook moet het roerwerkelement kunnen blijven draaien terwijl de tank wordt geleegd.

Maatwerk zorgt voor dé oplossing
De vereisten van de klant leidde tot een ontwerp van het meest ideale roerwerk: een top-entry roerwerk met een serie van vijf sets roerbladen en een zogenaamde ‘rest-stirrer’. De roerderas wordt ondersteund met een bodemlager. De tank was reeds voorzien van keerschotten die leiden tot een centrale positie van het roerwerk in de tank.
De bladen van het roerwerkelement bestaan uit verschillende combinaties van Hydrofoils en axiale stromingsturbines. De bodem van de tank is voorzien van twee vlakke bladen om bezinking te voorkomen terwijl het volume van de tankinhoud zeer laag kan zijn wanneer de tank wordt geleegd. De Hydrofoils zijn ontworpen om een soepele, turbulente stroming te creëren, terwijl de axiale stromingsturbines zijn toegevoegd om voldoende turbulentie te creëren. Dit maakt het mengen van chemicaliën in het homogene ruwe zetmeelmengsel mogelijk. Jongia Mixing Technology heeft deze roerwerken ontworpen om te werken bij een atmosferische werking bij ongeveer 40 tot 50 graden Celsius.

Elk roerwerkblad is ontworpen met een zogenaamde ‘sanitaire penverbinding’ om een eenvoudige montage en een zeer gemakkelijke reiniging mogelijk te maken. Met een dergelijke penverbinding zijn er namelijk nauwelijks schaduwen waardoor verontreiniging onopgemerkt kan blijven.

De as van het roerwerk, de geometrie van de schoepen en het geïnstalleerde vermogen zijn zo gekozen dat ze een dichtheid van circa 1150 kg/m³, een viscositeit van 200cp en een drogestofgehalte van 40% aankunnen.

Zeer tevreden klant
Om de roerwerken op een bestaande tank te kunnen installeren, zijn de roerwerkassen uitgerust met koppelingen wat de installatie aan de zijkant een stuk eenvoudiger maakte. Jongia Mixing Technology’s serviceteam zorgde voor het toezicht en de montage van de roerwerken ter plaatse.

De klant was na de installatie en de inbedrijfstelling van de roerders zeer tevreden en was daarnaast verrast dat Jongia Mixing Technology in staat was om de verschillende taken van diverse ruwe zetmelen te vervullen, maar ook om het stroomverbruik aanzienlijk te verminderen! Dit leidde dan ook tot een volgende bestelling van zwaardere roerders voor de productie van gemodificeerd zetmeel.

Meer weten
Zoals bij alle mengprocessen vraagt zeker ook het mengen van ruw zetmeel om een specifieke aanpak. Jongia Mixing Technology beschikt over alle kennis en ervaring om u op dit gebied breed te adviseren. Heeft u vragen? Neem dan vooral contact met ons op.

Geschreven door

Jongia Mixing Technology

Lees meer