Hoe maken we single-use circulair?

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Hoe maken we single-use circulair?

Als ambassadeur van single-use technologie binnen de farmaceutische industrie raak ik niet uitgepraat over de voordelen van single-use oplossingen. Daar geloof ik nog steeds in. Maar eerlijk is eerlijk: eenmalig gebruik betekent ook afval. En juist nu we voor enorme klimaatuitdagingen staan en Nederland in 2050 volledig circulair moet zijn, is een belangrijke vraag hoe we zuiniger en slimmer met grondstoffen kunnen omgaan.

Het begint natuurlijk al bij de productie van ons single-use assortiment. Vervolgens het verpakken, het vervoer en na gebruik het reinigen om het afval (meestal) te kunnen verbranden. Is het mogelijk dit om te zetten in een circulair proces? Vanuit de ultrapure single-use branche wordt deze discussie vaak beeindigd met: “Ja maar, het reinigen van roestvrijstalen systemen is nog slechter voor het milieu.”

En natuurlijk, single-use wint op footprint-vlakken (CO₂, water, etc.) van traditionele roestvrijstalen productiesystemen, maar het kan en moet dus nog beter. Laten we de voordelen van single-use zeker niet uit het oog verliezen. Het reinigen is een stuk minder intensief en minder ingewikkeld. Door het plug-and-play principe is de flexibiliteit binnen je productiefaciliteit oneindig.

En dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteits-, veiligheidsen validatievoordelen van single-use technologie. Dit zijn echter geen redenen om achterover te leunen. En daarom stellen we ons bij Hitma kwetsbaar op. We willen nu stappen zetten, maar kunnen het niet alleen. Ik geloof er heilig in dat een groot deel van ons single-use assortiment uiteindelijk circulair wordt.

Om dit voor elkaar te krijgen, bouwen we aan een netwerk van gelijkgestemden: professionals uit de farmaceutische industrie, ontwikkelaars van singleuse producten, studenten, wetenschappers, afvalverwerkers etc. Voel jij je aangesproken en wil je deze uitdaging met mij aangaan? Neem dan contact met me op.

Lees meericon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Hoe maken we single-use circulair?

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer