Gronings windpark voor waterstof op zee productie

11 april 2023
Article image of: Gronings windpark voor waterstof op zee productie

In 2031 moet het windenergiegebied ten noorden van de Wadden uitgroeien tot Nederlands eerste grootschalige waterstofproductie op zee. Er gaat zo’n 500 Megawatt opgewekt worden. Dit is eveneens de beschikbare elektrolysecapaciteit om water te splitsen in zuurstof en waterstof.

De locatie is ideaal om ervaring op te doen met de waterstofproductie op zee, want er stond hier al een park voor productie van elektriciteit gepland en de bestaande aardgasleiding zou kunnen dienen voor waterstoftransport naar de Groningse kust en aansluiting op het waterstofnetwerk op land. Gasunie is hier de partner in. Dit project is de eerste in zijn soort waarbij waterstofproductie op zee op grote schaal wordt toegepast.

De waterstofcapaciteit komt bovenop de doelstelling uit het Klimaatakkoord van 4GW elektrolyse in 2030. Als opstap naar dit project wordt ook gewerkt aan een kleinere pilot met een elektrolysecapaciteit van circa 50-100MW om mankementen uit de techniek te halen en zo problemen met het grote project te voorkomen. Later dit jaar wil minister Jetten ook voor dit kleinere project een voorkeurslocatie kiezen.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark