Geveke helpt om verborgen persluchtverlies om te zetten naar energiewinst

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Geveke helpt om verborgen persluchtverlies om te zetten naar energiewinst

Perslucht als veilige energiedrager is onmisbaar in de industrie. Wat velen niet weten is dat het een kostbare energievorm is waar we ons bewust van moeten zijn. Perslucht is 8 tot 10 keer duurder dan elektrische energie. Toch komt gemiddeld slechts 50% van alle geproduceerde perslucht effectief bij de productie. De rest raakt verloren.
De grootste energie- en kostenbesparingen in een persluchtinstallatie zijn niet direct zichtbaar en is toch éénvoudig in kaart te brengen. Naast lekkages, efficiënt aansturen van compressoren is drukval over conditionering één van de verborgen aandachtspunten.

Filters en drogers in een installatie worden vaak op een gemiddelde belasting geselecteerd, omdat men er van uitgaat dat de piekbelastingen maar kortstondig zullen zijn. Met de tijd neemt het persluchtverbruik toe door uitbreidingen in productie en verliezen. Hierdoor wordt de conditionering structureel overbelast. Dit resulteert in hoge energiekosten ten gevolge van drukval, onnodige drukdippen bij de productie en kwaliteitsproblemen door olie- en vochtdoorslag. Drukval over filters loopt na verloop van tijd onopgemerkt op, zeker als de filterelementen op basis van draaiuren vervangen worden. Drukverhoging van 1 barg kost ongeveer 8% extra elektrisch vermogen. Stel dat er gemiddeld 110kW aan compressor vermogen draait bij volcontinu bedrijf resulteert dit in ruim €7000/jaar extra kosten zonder dat dit opgemerkt wordt.

Door het plaatsen van eenvoudige drukverschilmeters en de uitlezing regelmatig te controleren kan vroegtijdig filterwissel ingepland worden. Drukverschilmeters kunnen ook uitgevoerd worden met instelbare schakelcontacten die meldingen kunnen doorgeven. Uiteraard kunnen ook drukverschiltransmitters geïnstalleerd worden met een analoog signaal waarmee een trendverloop vastgelegd kan worden.

Geveke levert eenvoudige drukverschilmeters, drukverschil transmitters en een volledig 4G IOT drukverschil bewakingssysteem gekoppeld aan Geveke Connect Portal met automatische melding via e-mail of SMS. De trend grafieken zijn online te volgen via internet en meldingen worden gekoppeld aan grenswaarden van de data.
Combineer dit met een filterovereenkomst dan bent u verzekerd van tijdige levering van alle benodigde filter elementen ongeacht welk merk. Sluit een service contract af dan zorgt de service dienst van Geveke ervoor dat de filters ook tijdig vervangen worden.

De 4G IOT online bewaking kan in de toekomst uitgebreid worden met extra sensoren (vocht, oliedamp, temperatuur, druk, debiet) tot monitoring van de gehele compressor station (kWh meters) volgens ISO50001:2011.

Bewaak het proces, bespaar op energiekosten, verzeker de persluchtkwaliteit, verbeter de continuïteit en verhoog de productiviteit!

Geschreven door

Logo van:Geveke helpt om verborgen persluchtverlies om te zetten naar energiewinst

Geveke Energy Services

Geveke Energy Services legt zich toe op optimalisatie en energiebesparing van alle merken persluchtinstallaties. Ca.70% van de exploitatiekosten van een persluchtinstallatie gaat op aan energieverbruik. Het onbewust omgaan met perslucht... Lees meer