Elektrolytisch polijsten maakt rvs gladder en dus beter reinigbaar. Elektropolijstenen andere elektrochemische oppervlaktebehandelingen verbeteren zo de voedselveiligheid en voorkomen problemen met smaakverlies, kleven en corrosievorming.
tk1 In de voedingsindustrie wordt roestvast staal gebruikt voor oppervlakken die in contact komen met voedselproducten. Toch kunnen ook bij het gebruik van rvs problemen ontstaan. Denk aan smaakbederf van dranken als koffie, bier en wijn door het contact met metaal, of de aanhechting van kleverige producten, corrosie onder invloed van agressieve reinigingsproducten, en het ontstaan van een biofilm (bio-fouling).
Slechte oppervlaktebehandeling
De oorzaak van problemen met rvs in de voedselverwerkende industrie ligt vaak in een ondermaatse oppervlaktebehandeling. Packo Surface Treatment in Diksmuide (B) ontwikkelt voor deze problemen al meer dan 35 jaar oplossingen op maat voor uiteenlopende klantprocessen. Standaard wordt elektrolytisch polijsten (elektropolijsten) aangeraden voor alle onderdelen die in contact komen met voedingsproducten.
Galvanische veredeling
De gangbare (austenitische) legeringen van roestvaststaal bevatten naast ijzer onder meer chroom en nikkel. De ‘edele’ elementen chroom en nikkel zorgen door de vorming van een beschermende chroomoxidehuid voor corrosievastheid. Bij elektropolijsten – een galvanisch veredelingsproces in een elektrolytbad – gaan onzuiverheden en ijzer in oplossing onder invloed van stroom en chemicaliën. Dit verhoogt het percentage chroom en nikkel aan het oppervlak. Het rvs wordt daardoor edeler en krijgt een veel dikkere en dichtere chroomoxidehuid. De oppervlakteruwheid, waarvoor in de voedingsindustrie standaard een maximum van 0,8 micrometer geldt, wordt zo verder verlaagd.
tk3 Elektropolijsten
Behandeling met elektropolijsten zorgt voor smaakbehoud en kleurstabiliteit, voorkomt bacteriegroei en verhoogt de corrosieweerstand tegen bijvoorbeeld putcorrosie (‘pitting corrosion’). Ook het aankleven van bepaalde voedingsproducten wordt zo voorkomen. Denk aan warmtewisselaars in baklijnen voor frietjes en andere frituursnacks, of aan de bereiding van roomijs waar botervorming kan optreden. Dankzij het behandelingsproces is minder onderhoud nodig en wordt de kans op uitval kleiner.
Andere oppervlaktebehandelingen
Naast elektropolijsten biedt Packo Surface Treatment nog enkele oppervlaktebehandelingen op basis van elektrochemische procedures. Deze zijn ontwikkeld in samenwerking met verschillende sectoren.
Verstopping door poeder
Een veel voorkomend probleem in de bakkerijwereld is verstopping van silo’s en proceslijnen voor bloem, poeders en andere bulkproducten. De techniek ‘micro-ondulatie’ kan hier uitkomst bieden door het oppervlak een afgeronde golfstructuur te geven. Op microscopische schaal wordt zo het contactoppervlak tussen de rvs-delen en het poeder geminimaliseerd.
Micro-ondulatie
Toepassing van micro-ondulatie voorkomt schouwvorming, brugvorming en aankleven – en dus uiteindelijk verstopping. Verder ontstaat er een soort luchtkusseneffect, waardoor de wrijvingsweerstand afneemt. Gevolg is een toename van de doorstroming van producten over bijvoorbeeld glijbanen en uiteindelijk een verhoging van het rendement van productielijnen.
Zwartafgifte van rvs
Bij groente- en aardappelverwerkende bedrijven kan na verloop van tijd zwartafgifte van het rvs op de producten ontstaan. Dat veroorzaakt veel productuitval. Een (elektro)chemische behandeling, ontzwarten, kan dit probleem volledig verhelpen en wordt ook toegepast bij de productie van pillen en voedingssupplementen.
Zware aankleefproblemen
In sectoren als de zetmeelverwerkende industrie kunnen zware aankleefproblemen optreden, waarvoor elektropolijsten onvoldoende oplossing biedt. Het rvs-oppervlak, dat een relatief poreuze, kristallijne structuur heeft, moet hier verder worden veranderd. Dat gebeurt met amorfiseren, een elektrochemisch proces dat het oppervlak helemaal sluit. Dit vermindert aankleefproblemen significant, verhindert bacteriegroei nog sterker en zorgt bovendien voor een veel betere reinigbaarheid. Daardoor kan het verbruik van sterke en dure surfactanten omlaag.
Micro-ontbramen
Er bestaan ook elektrochemische procedures voor het micro-ontbramen. Dit proces wordt in de voedingsindustrie vooral toegepast voor filters, strainers (filters voor melkverwerking), messen, vulnaalden en afvulapparatuur. Het voorkomt dat er metaalschilfers in de voeding terechtkomen. Ook gaat het schuimvorming tegen die optreedt doordat achtergebleven bramen turbulentie in de vloeistofstroming veroorzaken. Dit is van belang bij afvulinstallaties voor frisdranken, bier en andere koolzuurhoudende dranken.
Voedselveilig
Alle hier genoemde behandelingen op rvs zijn volledig voedselveilig en EHEDG- en FDAconform. Ze zijn dus geschikt voor zowel de voedingsindustrie als de farmaceutische industrie. Een bijkomend voordeel is dat er geen vreemd materiaal wordt aangebracht op het oppervlak; er kan dus geen laag afschilferen. Dat is volgens Packo Surface Treatment uniek in de wereld van de oppervlaktebehandelingen.
Meer info over electrochemische oppervlaktebehandelingen?
Packo Surface Treatment (onderdeel van Verder) weet er alles van.