Eenvoudig ATEX Gevarenzones vaststellen met Hazcalc

icon.highlightedarticle.dark Veiligheid
41 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Eenvoudig ATEX Gevarenzones vaststellen met Hazcalc

Sinds dit voorjaar is Hazcalc beschikbaar voor iedereen die zich bezig houdt met Atex gevarenzone indelingen. Hazcalc is een online software tool waarmee stapsgewijs Atex gevarenzones kunnen worden vastgesteld voor brandbare vloeistoffen en gassen. Het model is ontwikkeld door Pol-Safety Veiligheidsadviseurs en uitgebracht onder de naam Hazcalc B.V.

De tool is ontwikkeld vanuit de praktijk waarbij gebruiksvriendelijkheid, eenvoud en snelheid belangrijke uitgangspunten waren.

De tool is volledig in overeenstemming met de huidige versie van de Europese norm voor het vaststellen van Atex gevarenzones de EN-IEC 60079-10-1.
Naast deze norm hebben we in Nederland en België de NPR 7910-1; een veel gebruikte methodiek om gevarenzones in kaart te brengen. Nadeel van deze methodiek is dat deze wel erg conservatief is en veelal leidt tot onrealistisch grote Atex zones. Het volg hiervan is dat veel financiële middelen moeten worden aangesproken om werkruimtes en installaties in te richten overeenkomstig de gevarenzones door toepassen van dure explosieveilige apparatuur.
Het voordeel van het uitvoeren van gevarenzone-indelingen volgens de Europese norm is dat gevarenzones meer zullen overeenkomen met de werkelijkheid (realistischere zones) en dus zullen zorgen voor aanzienlijke besparingen t.o.v. het gebruik van de NPR 7910-1. Momenteel maken wij bij Pol-Safety voor onze klanten daarom vrijwel enkel nog gebruik van de Europese Norm en dus van Hazcalc.

Hazcalc is uitgerust met een geïntegreerde stoffendatabase, diverse modellen voor het uitrekenen van het lekdebiet, een module voor het doorrekenen van de ventilatie-omstandigheden, een module om de Atex zones vast te stellen en een uitgebreide help-functie. Daarnaast kent Hazcalc diverse rapportage- en export functies waarmee de beoordelingen (asssessments) eenvoudig beschikbaar zijn voor verwerken in bijvoorbeeld andere documenten.

Hazcalc kan gratis bekeken worden door een demo-account aan te maken via https://app.hazcalc.com. Meer informatie is te vinden op hazcalc.com

Geschreven door

Pol-Safety Veiligheidsadviseurs B.V.

Pol-Safety is een adviesbureau op het gebied van technische veiligheid. Specifieke deskundigheid is aanwezig op het gebied van toepassing van de ATEX regelgeving en het opstellen van explosieveiligheidsdokument en de verplichtingen rondom CE-markering v Lees meer