Drukval in een compressorsysteem leidt tot extra energiekosten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
46 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Drukval in een compressorsysteem leidt tot extra energiekosten

Drukval in een persluchtinstallatie komt vaak voor, maar is niet bij elke persluchtgebruiker bekend. Het zorgt ongemerkt voor hogere energiekosten, maar het kan ook tot problemen in de productie leiden of bij het gebruik van pneumatisch gereedschap.

Hoe ontstaat drukval?
Drukval is het verschil in druk tussen de compressor en bij het gebruikspunt. Het ontstaat door de weerstand van de persluchtconditionering en de weerstand van het leidingsysteem. Bij de aanschaf van een installatie worden componenten als filters, drogers en leidingen geselecteerd op een normale belasting met een kortstondige piekbelasting. Na verloop van tijd neemt het persluchtverbruik echter vaak toe ((en soms wordt een extra of een grotere compressor geplaatst), waardoor er structureel een hogere flow in de leidingen en overbelasting van de conditionering ontstaat. Het gevolg is een hogere drukval en dat kan tot aanzienlijke extra energiekosten leiden. Een 0,5 bar drukval kost nl. ± 4% extra elektrisch vermogen.

Hoe te voorkomen?
Om de gewenste druk bij het gebruikspunt te krijgen, wordt vaak de druk van de compressor verhoogd. Maar dat is niet de oplossing, het leidt tot een onnodig hoog energieverbruik en hogere slijtage door een zwaardere belasting. Beter is om drukval structureel op te lossen. Aspecten die daarbij van belang zijn:
Gebruik de juist diameter persluchtleiding of maak van een enkele leiding een ringleiding.
Spoor weerstand in de persluchtleiding op en verhelp deze.
Zorg voor de juiste persluchtconditionering en wissel daarbij tijdig de filterelementen.
Voer regelmatig (preventief) onderhoud uit aan de compressor en conditioneringsapparatuur.

Geschreven door

Geveke Persluchttechniek

Geveke Persluchttechniek Perslucht is een onmisbare schakel in uw productieproces. Continuïteit van uw persluchtinstallatie is dan ook van groot belang, want bij een uitval van de perslucht staat uw productie... Lees meer