Droogloop van pompen: voorkomen is beter dan genezen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Droogloop van pompen: voorkomen is beter dan genezen
Article image of: Droogloop van pompen: voorkomen is beter dan genezen
Article image of: Droogloop van pompen: voorkomen is beter dan genezen

Als pomp voor het lossen van chemicaliën vanuit tankwagens wordt vaak gekozen voor een centrifugaalpomp. Het leegpompen van een tankwagen kan lang duren. Vaak is niet exact bekend wanneer de tankwagen daadwerkelijk leeg raakt. Niet onbekend voor veel bedrijven: de operator loopt nèt even weg en de pomp is aan het drooglopen, er is geen vloeistoftoevoer meer, met pompschade als gevolg.

Het is daarom essentieel dat een lospomp voorzien wordt van een droogloopbeveiliging, die de pomp tijdig uitschakelt als deze dreigt te gaan caviteren of drooglopen.

Een droogloopbeveiliging werkt op basis van asbelasting van de electromotor. Bij over- of onderbelasting situaties, door bijvoorbeeld een drooglopende pomp of cavitatie, wordt de motor- en asbelasting hierop aangepast.

De droogloopbeveiliging detecteert onmiddellijk de verandering in de belasting en geeft vervolgens een waarschuwing of zet de pomp stop. Op deze manier worden schade en stilstand voorkomen.

Een andere praktische oplossing die wij soms tegenkomen om drooglopen te voorkomen is de keuze voor een zelfaanzuigende pomp. Normaliter is deze altijd met vloeistof gevuld. Maar ook bij zelfaanzuigende pompen toegepast als lospomp adviseren wij om gebruik te maken van een droogloopbeveiliging. Immers als de tankwagen leeg is en er niets meer te verpompen valt, wil je niet dat de pomp onnodig doordraait . Bij de dan veranderende belasting van de motor wordt de zelfaanzuigende lospomp, bij toepassing van een droogloopbeveiliging, uitgeschakeld, wel zo veilig.

PromoTec biedt optimale veiligheid voor mens en milieu o.a. door middel van magneetgedreven schotten-, turbine- en centrifugaalpompen en ook busmotorpompen, die wij zo gewenst kunnen voorzien van beveiligingen zoals een droogloopbeveiliging. Gebruikt u lospompen, denk eraan om er een droogloop beveiliging op te zetten.

Voor meer informatie, bel of mail ons op

Geschreven door

Logo van:Droogloop van pompen: voorkomen is beter dan genezen

mburggraaff@promotec.nl

Pompspecialist in asafdichtingsloze, lekvrije industriële pompen, breed programma aan werkingsprincipes, eigen service afdeling, deskundig advies. Lees meer

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer