DrinkTec 2022 focust op verminderen waterverbruik

67 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: DrinkTec 2022 focust op verminderen waterverbruik

De thema’s water en waterbeheer staan prominent op de agenda van de 4-jaarlijkse Drinktec die van 12 t/m 16 september 2022 plaatsvindt in München. Een bewuste keuze, omdat water het belangrijkste bestanddeel in de drankenproductie is en ook een van de belangrijkste ingrediënten bij de productie van vloeibaar voedsel.

Tekst: Redactie Proces Media | Fotografie: Drinktec/Messe München

Qua watergebruik in de industrie kan er nog een flinke milieuslag gemaakt worden. Dit begint bij het verantwoord gebruik van water als productwater en het zo zuinig mogelijk inzetten als proceswater. Voor beide geldt dat het volledige besparingspotentieel nog niet benut is in de dranken- en vloeibare voedingsindustrie.

Er zijn wel stappen gezet, maar de watervoetafdruk kan nog een stuk verder omlaag. Toonaangevende vertegenwoordigers van de industrie stellen dat besparingen van 60% haalbaar zijn.

Article image of: DrinkTec 2022 focust op verminderen waterverbruik

Oplossingen

Bezoekers van Drinktec 2022 die hun waterverbruik willen optimaliseren, kunnen kiezen uit verschillende oplossingen. Ten eerste de integratie van afvalwaterzuiveringssystemen voor de recycling van water en systemen om dit geregenereerde water opnieuw in te zetten voor procesdoeleinden.

Voor de waterrecycling kan gebruik gemaakt worden van biologische, biofysische en membraanprocessen om organisch residu, slib, micro-organismen en niet-biologisch afbreekbare stoffen te verwijderen. Aanvullende energiebesparingsoplossingen, zoals het opwekken van energie in een biogasinstallatie, zijn ook te zien op de Drinktec.

“Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut IVV ­presenteren een slimme reinigingsoplossing onder de naam ‘Adaptive Tank Cleaning’”
Drinktec 2022

Reiniging

De DrinkTec-bezoeker kan ook terecht voor geavanceerde reinigingstechnologieën voor de drankenproductie. Onderzoekers van het Fraunhofer Instituut IVV presenteren een slimme reinigingsoplossing onder de naam ‘Adaptive Tank Cleaning’, die het hele reinigingsproces aanzienlijk versnelt. De inzet van uiterst gevoelige sensoren maakt het mogelijk exact te bepalen hoe vuil containers zijn en wat de juiste reinigingsduur is.

Door gebruik te maken van machinelearning – waarbij geleerd wordt van eerdere reinigingsprocedures – wordt het reinigingsproces na elke reinigingscyclus geoptimaliseerd. De achterliggende (sensor)technologie bestaat uit ultragevoelige UV-LED-elementen, energiezuinige minicamera’s en robuuste, temperatuurbestendige 360°-geleiders die elke positie in de tank kunnen regelen.

Article image of: DrinkTec 2022 focust op verminderen waterverbruik

Gerecycled water

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van wat exposanten op Drinktec 2022 zoal kunnen leveren aan technologische oplossingen om het water- en energieverbruik in de dranken- en natte voedingsindustrie fors te verminderen. In de Drinktec TALK over het onderwerp water en waterbeheer die afgelopen december online werd gehouden, wezen specialisten er wel op dat het gebruik van gerecycled water nog wel door de samenleving moet worden omarmd en geaccepteerd.

Dat water een kostbare grondstof is, is een besef dat nog niet bij iedereen is doorgedrongen. Het ondersteunende programma van Drinktec 2022 helpt om hier stappen te zeten en biedt de industrie alle handvatten voor de benodigde maatregelen die genomen moeten worden om te komen tot duurzaam waterbeheer in de dranken- en vloeistofverwerkende voedingsindustrie.

________________________________________________

Article image of: DrinkTec 2022 focust op verminderen waterverbruik

Beurs bezoeken?

DrinkTec 2022
• 12 t/m 16 september
• Messe München
• Meer informatie: www.drinktec.com/en/

Article image of: DrinkTec 2022 focust op verminderen waterverbruik

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark