Drie megatrends volgens 100-jarige Krohne

icon.highlightedarticle.dark Meet- en regeltechniek
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Drie megatrends volgens 100-jarige Krohne

Tekst: Erik te Roller | Fotografie: Krohne

Integratie, big data en kunstmatige intelligentie zijn de drie trends die volgens Krohne de toekomst gaan bepalen. De trends worden belicht in een digitale beurs die de Duitse fabrikant van onder meer meetapparatuur organiseerde om zijn 100-jarig bestaan te vieren.

Op de digitale beurs konden de virtuele bezoekers per industriesector een tentoonstellingsruimte ‘bezoeken’ met videoboodschappen en live presentaties. Ook konden ze er meer te weten komen over the Spirit of Creativity, het thema dat volgens het bedrijf als een rode draad door zijn honderdjarige geschiedenis loopt.

Integratie

Krohne signaleerde drie trends op het gebied van instrumentatie. De eerste is integratie. Krohne ziet dit bijvoorbeeld in de opkomst van autonome actuatoren, oftewel aandrijvingen, voor de proces­industrie 4.0. Autonome actuatoren zijn een combinatie van een sensor, klep en controller. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de actuator zich aanpassen aan verschillende toepassingen en leren om toekomstige condities te voorspellen. Dit maakt de bedrijfsvoering simpeler en voorkomt storingen. Voor de ontwikkeling, productie en verkoop van deze actuatoren heeft Krohne in 2019 een 50/50 joint venture opgericht met afsluiterfabrikant Samson Control. De joint venture heet Focus-On.

Article image of: Drie megatrends volgens 100-jarige Krohne

Big data

Een tweede trend is de combinatie van meten en dataverwerking in de cloud. Daar is de Ecomate service voor de zeevaart een voorbeeld van. Het gaat om een systeem dat het brandstofverbruik en de emissies van een schip continu bijhoudt. De data gaan per satelliet naar datacentra op het land. Op basis hiervan kunnen rederijen beoordelen welke scheepvaartroutes onder welke omstandigheden de beste zijn en emissiegegevens verzamelen en bewerken voor hun jaarverslagen. Verder helpen Coriolis flowmeters nauwkeurig te meten hoeveel brandstof er is gebunkerd en hoeveel nog in de tanks zit.

Kunstmatige intelligentie

Een derde trend is het gebruik van kunstmatige intelligentie voor procescontrole. Iedereen die wel eens een flesje onder de kraan vult, weet dat, als dit te snel gaat, het water er op een gegeven moment uitspuit. Een drankenfabrikant wil dat uiteraard voorkomen, maar wil zijn fles natuurlijk ook zo snel mogelijk vullen. Krohne is er met machine learning achter gekomen op welke manier de flessen het snelst en efficiëntst gevuld kunnen worden. Het systeem dat hiervoor ontworpen is, zorgt ervoor dat vulmachines tot wel 300 flessen per minuut kunnen vullen. ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark