Denios presenteert nieuwe generatie Purima tankdouches

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Denios presenteert nieuwe generatie Purima tankdouches

Tankdouches worden toegepast op locaties waar geen waterleiding of warm water beschikbaar is. In de geïsoleerde tank wordt het water op de juiste temperatuur gehouden. Ter voorkoming van legionellabesmetting is de tank voorzien van een speciaal nano-zilverfilter. Om aan de internationale normen te voldoen inzake een verantwoord sproeipatroon, debiet en minimale spoeltijd is een tankinhoud van ten minste 1.200 liter noodzakelijk.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het spoelen van de ogen bij een temperatuur onder de 20 graden Celsius onaangenaam is. Bij een temperatuur onder de vijf graden Celsius kan zelfs een koude-shock optreden. Als het water te koud is, bestaat het risico dat de getroffene een spoeltijd van 15 minuten niet vol maakt. Bij nood- en oogdouches ligt de ideale watertemperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius.

Tankdouches worden veelal toegepast in de (petro-)chemische industrie, de off-shore of op buitenlocaties waar gevaarlijke stoffen worden opgeslagen. De systemen kunnen dan ook explosieveilig worden uitgevoerd.

Omdat een klassieke tankdouche een hoogte heeft van ongeveer vier meter en het preventief onderhoud of het wisselen van filters vanaf de bovenzijde moet worden uitgevoerd, is de inzet van steigermateriaal of hoogwerkers hierbij noodzakelijk. Dit leidt tot extra kosten bij zowel de installatie als bij het latere onderhoud.

Het innovatieve en kostenbesparende concept voor de nieuwe generatie tankdouches
Denios ontwikkelde onder de nieuwe merknaam D-Showers een compact nood- en oogdouchesysteem voor buitenplaatsing waarbij een aantal uitgangspunten centraal stond:
•Nood- en oogdouches dienen aan de Europese norm EN 15154 en aan de Amerikaanse ANSI Z 358.1-2004 te voldoen.
•De waterinhoud van de tank is meer dan 1.200 liter om een goede werking gedurende 15 minuten te kunnen garanderen.
•De watertemperatuur ligt tussen de 20 en 30 °C.
•De tank is geïsoleerd en verwarmd, voorzien van veiligheidsthermostaat, niveaumeting en een filter ter voorkoming van legionella.
•De maximale uitwendige hoogte is 2.400 mm zodat het systeem rechtopstaand in een standaard vrachtwagen te vervoeren is.
•Verplaatsbaar door middel van een heftruck of pompwagen, alsmede door middel van een kraan.
•Aansluiting op een watertoevoerleiding en het onderhoud en preventieve controle daarna is mogelijk vanaf het vloerniveau.
•Volledig uitgevoerd in roestvast staal.

Optioneel kan de douche op afstand via internet, ook draadloos, worden gemonitord. Daarbij kunnen onder andere het waterniveau, de watertemperatuur, correcte werking van de elektrische componenten en eventueel gebruik van de douche worden gecontroleerd. Ook kan de tankdouche een automatisch waarschuwingsbericht versturen voor onderhoud, zoals het vervangen van het filter of de periodieke functiecontrole.

Deze nieuwe tankdouches zijn als wereldprimeur gepresenteerd tijdens de beurs Secura 2017, in maart dit jaar, in Brussels Expo.

Geschreven door

Denios BV

Visie en missie: Het veilig omgaan met gevaarlijke stoffen is cruciaal bij het minimaliseren van risico’s voor ons milieu en uw medewerkers. Bovendien draagt het bij aan een leefbare maatschappij... Lees meer