De aankoopprijs van een pomp wordt steeds minder belangrijk

11 januari 2023
Article image of: De aankoopprijs van een pomp wordt steeds minder belangrijk

Door de wereldwijde prijsstijging van de grondstoffen zijn pompen de afgelopen 2 jaar duurder geworden. Echter, de energieprijzen in Europa zijn nog veel sneller gestegen. We hebben verschillende situaties berekend en telkens is het aandeel van de initiële aankoopprijs in de Total Cost of Ownership de afgelopen 2 jaar spectaculair gedaald.

We berekenden met de aankoopprijs van de pomp van 2 jaar geleden en met een energieprijs van €0.2/kWh hoe lang het duurde voor de pomp haar eigen waarde in energie verbruikte. Voor pompen die 40 uur per week draaien, lag dit tussen 2 tot 2.5 jaar voor kleinere pompen en tot minder dan 1 jaar voor grote pompen.

Met de prijzen van vandaag en een energiekost van €0.4/kWh (wat nog conservatief gerekend is) verbruikt een pomp vaak al binnen 6 maanden haar eigen kostprijs aan energie.

ENERGETISCHE EFFICIËNTIE WORDT BELANGRIJKER

Vandaar onze stelling dat de aankoopprijs van een pomp minder belangrijk wordt, maar haar energetisch rendement des te meer. Een pomp die 10% goedkoper is in aankoop, maar 5% meer stroom verbruikt, kost na een jaar al evenveel als de duurdere pomp. Voor alle daaropvolgende jaren betaal je het verschil in aankoopprijs elk jaar opnieuw aan uw energieleverancier. En vergeet niet dat een pomp met een rendement van 60% gemiddeld 5% meer energie verbruikt dan een andere met een rendement van 63%!

Bij Packo deden we de afgelopen 15 jaar heel wat onderzoek om het energetisch rendement van onze pompen te verhogen en is het sindsdien één van de belangrijkste aandachtspunten bij alle nieuw ontwikkelde pompen. We mogen vandaag stellen dat we een gamma hygiënische centrifugaalpompen hebben met één van de hoogste, zoniet het hoogste energetisch rendement op de Europese markt.

EEN OPTIMALE SELECTIE GARANDEERT EEN LAGERE ENERGIEREKENING

Naast een degelijk hydraulisch ontwerp van de pomp, is ook een optimale selectie bepalend voor de hoogte van de energiefactuur tijdens de levensduur van de pomp. Packo ontwikkelde een geavanceerd pompselectiepakket waarmee je in één oogopslag een overzicht krijgt van de initiële investering en energieverbruik afhankelijk van werkingspunt, viscositeit, aantal bedrijfsuren per week, enz. en dit zowel met een IE3 als IE4 motor.

Contacteer ons om samen met u te berekenen hoeveel energie u kan besparen en wat de terugverdientijd is van een optimaal geselecteerde pomp met een hoog energetisch rendement.

Packo Inox Ltd
Cardijnlaan 10

B-8600 Belgium

T.: +32 51 51 92 80

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark