‘Compleet nieuwe lijn mengmachines’

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
54 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: ‘Compleet nieuwe lijn mengmachines’

RS Contracting levert al bijna 20 jaar mengsystemen voor de food-, chemie en farmaceutische industrie. Tot voor kort betrof dit standaard mengmachines van Duitse makelij. “In de afgelopen periode hebben we hard gewerkt aan een eigen alternatief. Nu is het dan eindelijk zover en lanceren we onze eigen Rmixx-productenlijn!”, zegt directeur Richard Scherpen van het bedrijf uit Coevorden.

Tekst: Alinda Wolthuis | Fotografie: Foodnote

In de afgelopen twintig jaar heeft het bedrijf van Richard Scherpen veel expertise opgebouwd in het mengen, dispergeren en het oplossen van poeders in vloeistoffen. “We bouwen complete installaties en zorgen voor het onderhoud daarvan”, aldus de directeur-eigenaar. “Aanvankelijk deden we dat met standaardmachines en -componenten van Duits fabricaat. Onze klanten hebben steeds meer behoefte aan flexibiliteit. Dat is toch lastiger als je de productie niet in eigen hand hebt. We hebben nu onze ervaringen en ideeën gebruikt voor eigen ontwikkelingen en innovaties, wat heeft geleid tot onze nieuwe Rmixx-lijn. De lijn biedt legio nieuwe kansen en past in de verdere professionalisering van ons bedrijf. De kwaliteit is hoog én betaalbaar. Onze focus ligt primair op de Benelux, maar we realiseren daarnaast projecten in heel Europa en daarbuiten.”

Servicedienst

Revisie, service en onderhoud aan installaties, mengers en poederoplosmachines is dagelijkse kost voor RS Contracting. “Klanten waarderen de korte lijnen en onze flexibiliteit. We staan paraat wanneer dat nodig is en kennen hun installaties van haver tot gort. Daarbij leveren we alle componenten die vervangen moeten worden. Dat zijn zorgvuldig geselecteerde en geproduceerde ‘after market’-componenten, zodat onze klanten te allen tijde bedrijfszeker blijven.” Hij pauzeert.: “Ze weten wat ze aan ons hebben. Ze kennen onze service, weten dat we snel beschikbaar zijn en dat ze een Nederlandstalige gesprekspartner met kennis aan de lijn krijgen. We leveren de juiste componenten en service, en doen dat voor een goede prijs.”

Article image of: ‘Compleet nieuwe lijn mengmachines’

Rmixx-programma

Technici leggen momenteel de laatste hand aan het eigen productgamma. De Rmixx-lijn bestaat uit machines voor het mengen, dispergeren en oplossen van poeders in vloeistoffen. De eerste machines komen binnenkort op de markt. De bouwgroottes lopen uiteen van kleine Technicum machines tot productiemachines met zeer hoog vermogen.. “Onze poederoplosmachine, de Rmixx-RMC, neemt een centrale plaats in het programma in”, vertelt Scherpen. “We zijn goed in het bevochtigen en dispergeren van grondstoffen, zodat die optimaal verwerkt kunnen worden. Bij het aanzuigen van hydrocolloïden bijvoorbeeld ontstaan snel klonten. De buitenkant neemt vocht op, de binnenkant blijft droog. Als dat gebeurt, benut je de eigenschappen van de grondstoffen onvoldoende en krijg je geen optimaal eindproduct. Wat wij doen is de poeders stuk slaan tot op partikelniveau, met vacuüm de lucht eruit trekken en dan de vloeistof injecteren. Die trekt in de kern van de partikels, waardoor de eigenschappen van de soms dure grondstoffen maximaal benut worden en recepturen geoptimaliseerd kunnen worden.” Naast deze machines levert Scherpens bedrijf alle overige onderdelen die nodig zijn voor een installatie. Van tanks en mengers tot trechters en bigbag losstations en besturingen, waardoor een klant compleet ontzorgd wordt.

“‘We zijn goed in het bevochtigen en ­dispergeren van ­grondstoffen, zodat die optimaal verwerkt ­worden’”
Richard Scherpen, directeur-eigenaar van RS Contracting.

Groeiende markt

Scherpen. “Steeds meer marktsegmenten ontdekken deze wijze van dispergeren van poeders in vloeistoffen. Deze techniek werkt niet alleen vaak beter en efficiënter, maar er ontstaan ook nieuwe mogelijkheden voor bedrijven. Soms kan door toepassing van deze technieken de bestaande productie relatief eenvoudig worden uitgebreid. In het geval van nieuwbouw kan er effectiever ontworpen worden, waardoor er bijvoorbeeld ook op de utiliteitsbouw bespaard kan worden.”

Klanten kunnen hun producten in de praktijk in de fabriek in Coevorden testen. “Zo weet de klant precies hoe zijn product reageert en welke mogelijkheden dat schept. Samengevat is dat vaak een stabieler en hoogwaardiger eindproduct met een kortere procestijd.”

Geïnteresseerde partijen bevinden zich in de food, de chemie, de farma en de cosmeticabranche. De machines worden in Coevorden gebouwd. Dat gebeurt altijd op specificatie van de klant. “We zijn inmiddels gestart met het produceren van halffabricaten in kleine series. Machines worden altijd klant- en toepassingsspecifiek afgebouwd”, zegt Scherpen. “We streven naar een gezonde voorraad. Met ons eigen team van engineers bouwen we ze samen en zorgen we voor de installatie en inbedrijfstelling. ●

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark