Biogas opwaardeerinstallatie voor Dairy Campus Leeuwarden

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Biogas opwaardeerinstallatie voor Dairy Campus Leeuwarden
Article image of: Biogas opwaardeerinstallatie voor Dairy Campus Leeuwarden

Al in het eerste jaar na de oprichting van Biolease Nederland is het eerste succes een feit. Via het ontzorgconcept dat Biolease Nederland aanbiedt, is de eerste biogas opwaardeerinstallatie verkocht. In samenwerking met Biogas Leeuwarden wordt een duurzame energievoorziening op de Dairy Campus gerealiseerd.

Bij de Dairy Campus te Leeuwarden produceert Biogas Leeuwarden ca 2 miljoen Nm3 Biogas waar elektriciteit, door middel van een warmtekrachtkoppeling (wkk) wordt gemaakt. Het biogasvolume wordt op deze locatie verhoogd naar ca. 7 miljoen Nm3 biogas per jaar en wordt het biogas omgezet naar groen gas. Hierdoor worden 3500 huishoudens worden voorzien van duurzame warmte. “Opwaarderen van biogas naar groen gas geeft sowieso een hoger (financieel) rendement dan het opwaarderen van biogas met behulp van een wkk. Daarnaast is het verwaarden van warmte, die overblijft na het verbranden van biogas voor het opwekken van elektriciteit in een wkk, zeer lastig is”, aldus Brouwer, directeur van Biolease Nederland. “Ik ben heel trots dat Biolease Nederland dit eerste project met Biogas Leeuwarden gaat uitvoeren. Het is een fantastisch project met forse jaarlijkse CO besparing”.

Biolease Nederland is een samenwerkingsverband van vier partners die gezamenlijk ruim 1 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Het gaat om DMT uit Joure, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij, het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy en Brouwer Holding. Erik Brouwer is directeur van Biolease Nederland, een onderneming die haar zetel heeft in Leeuwarden en zich bezighoudt met het opwaarderen van biogas naar groen gas. Met een startkapitaal van ruim 14 miljoen euro, biedt Biolease een leaseconcept aan voor opwaardeerinstallaties. Een opwaarderingsinstallatie wordt gekoppeld aan een vergister, waarmee onder andere mest en bijproducten worden vergist tot biogas.

Meer zien icon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark

We gebruiken cookies

Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Wij delen ook informatie over je gebruik van onze site met onze sociale media, reclame- en analysepartners.

Lees meer