Beveiliging van een busmotorpomp

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Beveiliging van een busmotorpomp

Busmotorpompen (ook wel canned motor pumps genoemd) worden meestal voor gevaarlijkere vloeistoffen ingezet. Om die reden is ook de beveiliging van de busmotorpomp extra belangrijk.

HERMAG Pumps is een toonaangevende fabrikant van ISO- en API genormeerde busmotorpompen voor chemische-, petrochemische- en algemene industriële toepassingen, vertegenwoordigd door PromoTec Hilversum.
Deze pompen werken in de meest veeleisende toepassingen voor het emissievrij verpompen van explosieve, gevaarlijke, giftige en waardevolle vloeistoffen. Hiermee bieden we oplossingen, die voldoen aan de hoogste milieutechnische eisen en internationale industriële normen.

Maar dit is nog niet altijd voldoende. Beveiliging van uw busmotorpomp is aan te bevelen om mogelijke problemen te voorkomen.

Voor de bewaking resp. beveiliging van de busmotorpomp zijn er verschillende monitoring en beveiliging opties beschikbaar, zoals bewaking van de lagerslijtage en de positie van de pompas, maar ook droogloop- en thermische beveiligingen.

Al eerder schreven wij in een nieuwsartikel met de titel “Droogloop: voorkomen is beter dan genezen” over de mogelijke risico’s bij specifieke pomp toepassingen. Omdat juist bij inzet van busmotorpompen altijd sprake is van verpompen van explosieve, gevaarlijke, giftige of waardevolle vloeistoffen. zetten we de mogelijkheden graag nog even op een rij:

> Droogloop beveiliging
Hermag biedt geschikte bewakingsapparatuur om te voorkomen dat de pomp droogloopt en daardoor ernstige schade veroorzaakt. Drooglopen kan de glijlagers beschadigen en de toegestane temperatuur doen overschrijden door gebrek aan koeling en smering. Bij drooglopen van de busmotor zijn de drie elementen (temperatuur, zuurstof en brandstof) voor brand/explosie aanwezig. Dit is een potentieel gevaarlijke situatie, die voorkomen en dus bewaakt moet worden.

Op de afbeelding van het opengewerkte model ziet u waar respectievelijk de Niveau sensor (LE), de Bewaking motor belasting (JE) en de Thermische motor beveiliging (TE1) worden geplaatst.

De motortemperatuurbewaking zorgt ervoor dat de pomp wordt uitgeschakeld bij het bereiken van ontoelaatbaar hoge temperaturen aan de motorwikkeling. Dat voorkomt oververhitting en totale motorschade. De thermische motorbeveiliging is een standaard onderdeel van elke busmotorpomp.

> Bescherming van de pomponderdelen
Tijdens bedrijf is het noodzakelijk om de toestand van de pomp en de slijtage van componenten continu te controleren. Tijdige vervanging van versleten onderdelen beschermt de pomp tegen beschadiging en zorgt ervoor dat de pomp in optimale omstandigheden kan functioneren.

Wij bieden hierin: Bewaking pompas positie (ZE), Bewaking vloeistof temperatuur (TE2), Bewaking radiale lagerslijtage (HPB) en Bewaking van de secundaire afscherming (second containment).

Hermag biedt een drukbewaking (PE) om interne lekkage naar en beschadiging van de motorstator te voorkomen.

Bij twijfel over welke beveiliging zinvol is voor uw busmotorpomp, neem gerust contact met ons op.

Geschreven door

Logo van:Beveiliging van een busmotorpomp

PromoTec B.V.

Pompspecialist in asafdichtingsloze, lekvrije industriële pompen, breed programma aan werkingsprincipes, eigen service afdeling, deskundig advies. Lees meer