Beperk uw CO2-uitstoot, bespaar met tandwielpompen

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Beperk uw CO2-uitstoot, bespaar met tandwielpompen

EFFICIENT EN ENERGIEZUINIG DOSEREN EN VERPOMPEN?
Waarom een tandwielpomp de beste keuze is

In de procesindustrie is er een ruime keuze aan typen pompen. Afhankelijk van het proces waarvoor de pomp ingezet wordt, wordt de selectie beperkt. Wanneer een pomp ingezet wordt voor het doseren van bijvoorbeeld additieven of voor het verpompen van water, valt de keuze al snel respectievelijk op tandwielpompen of centrifugaalpompen.

CENTRIFUGAALPOMPEN
Centrifugaalpompen worden traditioneel op toerental gedreven. Om de gewenste volumestroom te bewerkstelligen wordt de persleiding geknepen. Dit is het best te vergelijken met een tuinslang die op de kraan wordt aangesloten, waarbij de kraan volledig wordt opengedraaid en de slang vervolgens wordt dichtgeknepen zodat er maar een klein stroompje water uitkomt. Hierdoor ontstaat er een hogere druk in de leiding die eigenlijk niet nodig zou zijn wanneer de kraan maar een klein beetje zou worden opengedraaid. Op dat moment wordt de druk (en daarmee het probleem) verplaatst naar de kraan.

Eigenlijk wordt er veel energie gebruikt om een druk op te bouwen, die niet nodig is voor een klein stroompje. Op deze manier wordt er tijdens de levensduur van de pomp gedurende vele jaren veel energie vernietigd.
Temeer omdat centrifugaalpompen vaak grote geïnstalleerde vermogens hebben. 100 – 350 kW is daarbij geen uitzondering. Hier valt wel wat te besparen.

TANDWIELPOMPEN
Het toerental van tandwielpompen wordt veelal via frequentieomvorming van de e-motor geregeld. Het toerental van de tandwielpompen wordt met een flowmeter of een “load cell” en een “closed-loop-control” zodanig ingeregeld dat de pomp de gewenste volumestroom levert. Hierbij zijn doseernauwkeurigheden van 0,1 … 5% te realiseren. Hierdoor wordt er niet méér druk opgebouwd dan noodzakelijk is en kan er veel efficiënter en energiezuiniger worden verpompt.

De tandwielpompen die Suurmond levert hebben daarom relatief kleine geïnstalleerde vermogens. Deze variëren typisch tussen 0,2 kW en 18,5 kW! Kortom: hier valt weinig tot niets verder te besparen.

UW KEUZE
Waar centrifugaalpompen vaak grote geïnstalleerde vermogens hebben, zijn tandwielpompen allemaal erg effectief en efficiënt! Wilt u uw CO2-uitstoot beperken en besparen op energiekosten? Dan zijn tandwielpompen de beste keuze.

Over onze tandwielpompenicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Beperk uw CO2-uitstoot, bespaar met tandwielpompen

Suurmond BV

We think in solutions, not in products. We design, manufacture and deliver sustainable solutions for the processing industry with dedicated portfolios for Fluid Handling, Polymer Handling and Research and Development. Lees meer