Alfa Laval verdringerpomp versus centrifugaalpomp

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
127 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Alfa Laval verdringerpomp versus centrifugaalpomp

De juiste pomp selecteren is van essentieel belang voor uw proces en investering. Niet voor niets is de stelregel: de aanschaf van een pomp is slechts 10% van de total costs of ownership van de aangeschafte pomp.

Naast alle eisen waaraan uw pomp moet voldoen, doen onze engineers er alles aan om voor u de meest efficiënte pomp uit te rekenen.
Soms is er nét een kantelpunt om een Alfa Laval verdringerpomp te gebruiken in plaats van een centrifugaalpomp.

Wanneer kan men nu een centrifugaalpomp en gebruiken en wanneer is het beter om toch voor een verdringerpomp zoals een lobbenpomp te kiezen?
Om hierin een beetje duidelijkheid te geven lichten we graag het e.e.a. toe.

Viscositeit
Viscositeit ook wel de “stroperigheid ”van het product heeft een grote invloed op de keuze van de pomp. Het is bijvoorbeeld een ander verhaal om chocolade te verpompen dan water of melk. Heeft u geen idee wat de viscositeit van uw product is? Dat snappen wij volledig. Laat het daarom aan onze engineers over om dit te onderzoeken.

Vaste deeltjes
Heeft u deeltjes in uw product zoals groente deeltjes in soep of bestaat het product uit enkel één vloeistof. Een Alfa Laval centrifugaalpomp zal deze deeltjes “kapot” slaan door de hoge snelheid van de pomp waaier. De Alfa Laval verdringerpomp behandelt uw product zacht en verpompt dit met een laag toerental verder.

Shear sensetive product
Als een product beschadigt kan raken tijdens het verpompen met een hoog toerental, wordt een verdringerpomp aangeraden. Denk hierbij aan een bakje yoghurt, als je hierin hard begint te roeren dan wordt de yoghurt dunner. Een Alfa Laval verdringerpomp zal dit voorkomen door het met “respect” te verpompen.

Debiet
Hoeveel kubieke meter moet uw pomp verpompen in een uur tijd? Ook dit is erg belangrijk voor de juiste keuze van de pomp. Zo worden bij een hogere flow normaal gesproken centrifugaalpompen ingezet.

Druk
Heeft u een hogere druk in uw proces, dan wordt het gebruik van een Alfa Laval verdringerpomp vaak aangeraden.

Naast deze gegevens zijn er nog meerdere factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het selecteren van de juiste pomp. Hiervoor heeft S.K.S. een eigen engineering afdeling om deze berekeningen voor u te maken. Benieuwd wat onze engineering voor u kan betekenen?

Volg ons op LinkedIn en YouTube en verkrijg hiermee toegang tot de laatste nieuwtjes en maintenance video’s.

Geschreven door

SKS Siersema Komponenten Service BV

SKS is een onafhankelijke adviseur, die geen ander belang heeft dan zijn klanten in de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie producten te leveren die hen in staat stellen om beter te presteren.... Lees meer