Aftrap HyNetherlands

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Aftrap HyNetherlands

Energiebedrijf ENGIE en OCI, Europa’s grootste methanolproducent, en EEW, specialist in thermische verwerking van afval, gaan samen het HyNetherlands (HyNL)-project uitrollen. HyNetherlands beoogt een van de eerste grootschalige industriële waardeketens in Europa voor de productie van e-methanol te worden. Grondstoffen zijn duurzame waterstof en biogeen CO2. Dit is kooldioxide afkomstig van de verbranding van hout of biobrandstoffen, dat als klimaatneutraal te boek staat. De faciliteit komt in Groningen te staan. De eerste fase van het project bestaat uit een nieuwe elektrolyse-installatie van 100 MW om waterstof te produceren voor de productie van e-methanol en hernieuwbare waterstof voor gebruik voor het wegverkeer en de industrie in de nabije omgeving. Het HyNL-project verbindt afzonderlijke industrieterreinen op drie verschillende locaties.
•De productiefaciliteit voor waterstof van ENGIE komt op de locatie van de Eems elektriciteitscentrale in de Eemshaven. De 100 MW elektrolyse-installatie wordt aangedreven met een capaciteit van 200 MW uit offshore windturbines.
•De installatie voor het vastleggen van koolstof van EEW wordt geïntegreerd met de bestaande waste-to-energy installatie in Farmsum. Hier zal biogeen CO2 uit de verbrandingsgassen van de productielijnen van de installatie worden gehaald. De CO2 logistiek en infrastructuur wordt geleverd door Groningen Seaports.
•De BioMCN productiefaciliteit voor methanol van OCI, gevestigd in het Delfzijl chemiepark in Farmsum, beschikt over de mogelijkheid waterstof en biogeen CO2 te combineren voor de productie van e-methanol.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark