Actief filter voor een optimale harmonische onderdrukking

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Actief filter voor een optimale harmonische onderdrukking

Blog Ruud Versluis

Harmonische verstoringen in elektrische installaties komen vaker voor dan we denken. Ze zorgen voor disruptie, hinder en uitval en bedreigen daarmee de continuïteit van bedrijfsprocessen, ook in bijvoorbeeld waterprojecten. Om dit te voorkomen, worden vaak tientallen harmonische filters geplaatst. Een dure oplossing, die niet alleen goedkoper kan, maar ook veiliger.

Herkent u dit? Knipperende verlichting, uitval van apparatuur, vreemde geluiden uit de transformatoren of elektrische verwarming etc. Vaak zijn dit voorbeelden van harmonische verstoringen in elektrische netwerken, die ontstaan wanneer bij elektrische apparaten de opgenomen stroom niet overeenkomt met de aangeboden stroom. Je ziet dit regelmatig terug bij industriële en commerciële installaties met veel vermogenselektronica zoals UPS, LED-verlichting en frequentieregelaars (niet-lineaire belastingen). Hoewel het net over het algemeen sterk genoeg is om dit soort ‘vervuiling’ op te vangen, kan dit lokaal – dus ook bij u – tot storingen leiden. Met onverklaarbare problemen tot gevolg. Om deze reden wordt harmonische vervuiling wel eens de ‘sluipmoordenaar’ van elektrische installaties genoemd.

Om de kans hierop te verkleinen, worden er steeds meer harmonische filters in moderne installaties geplaatst. Deze maken de stroom weer zuiver sinusvorming, zodat spanning en stroom op goede voet met elkaar blijven leven. De gedachte dat elke frequentieregelaar hierbij echter een eigen filter nodig heeft is onjuist. Dit is namelijk niet nodig, er zijn meer opties. Opties, die vanuit energetische overwegingen bovendien slimmer zijn. Hoe zit dat?

Oplossing
In hun strijd om harmonische vervuiling binnen elektrische installaties te reduceren, ‘consumeren’ harmonische filters kleine hoeveelheden energie. Vooral bij installaties die continu draaien – zoals bij een gemaal of waterzuiveringsinstallatie – loopt dit echter snel op en ontstaat op jaarbasis als gevolg toch een forse kostenpost. Dit is eenvoudig te voorkomen, door niet bij elke frequentieomvormer een filter te plaatsen, maar gebruik te maken van centrale, flexibele filters.

Actief filter
De VLT® Advanced Active Filter AAF 006 van Danfoss is zo’n filter. Je kunt het bij afzonderlijke frequentieregelaars toepassen of je kunt het installeren als een compacte vrijstaande oplossing op een gemeenschappelijk koppelpunt om gelijktijdig meerdere belastingen te compenseren. Het actieve filter zorgt voor een optimale harmonischen onderdrukking, ongeacht de belasting en het individuele lastprofiel. Daarnaast corrigeert het de arbeidsfactor en balanceert het de fasebelasting, waardoor alle energie op de meest efficiënte manier wordt benut. Met deze oplossing investeert u uitsluitend in de filters die u echt nodig heeft. Dit bespaart u geld en energie, terwijl u toch de zekerheid heeft van een optimale bescherming van uw bedrijfsprocessen.

Masterclaas & Facts icon.arrow--dark

Geschreven door

Danfoss Drives

Danfoss Drives is producent en leverancier van de bekende VLT en VACON frequentieregelaars, die zich onderscheiden door hun ongeëvenaarde kwaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en rendement. De nieuwe generatie VLT frequentieregelaars (0,18... Lees meer