6 Aandachtspunten bij het kopen van een stoomketel

icon.highlightedarticle.dark Stoomketels
90 bekeken Laatste wijziging: 17 oktober 2023
6 aandachtspunten bij het kopen van een stoomketel
6 aandachtspunten bij het kopen van een stoomketel | Foto: Scharff Techniek

Is uw bedrijf toe aan een nieuwe stoominstallatie? Dan is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken met betrekking tot de aankoop van een stoominstallatie. Stoomketels zijn een investering, die voor een lange periode passend moeten zijn. 6 aandachtspunten om rekening mee te houden:

1. Stoombehoefte vaststellen

Allereerst is van belang dat u weet hoeveel stoom u nodig heeft. Dit kunt u bereken aan de hand van een stoomtabel. Het komt regelmatig voor dat de huidige stoominstallatie helemaal niet passend is bij de stoombehoefte waardoor u inefficiënt stoom produceert met onnodige kosten.

Daarnaast is het belangrijk om vast te stellen hoe vaak u stoom nodig hebt. Bij een lage frequentie van stoombehoefte is het huren van een stoomketel misschien het een betere oplossing. Een stoomketel huren kan voordeliger zijn, omdat u geen grote investering hoeft te doen en ook minder tijd en geld kwijt bent aan onderhoud en keuringen.

Tot slot is het ook belangrijk om na te denken over de potentiële stoombehoefte op de lange termijn. Verwacht u de productie op te schalen? Of juist frequenter producties te draaien waarbij stoom nodig is? Dat kan namelijk betekenen dat u daar nu al rekening mee moet houden bij de aanschaf van een stoominstallatie. Neem contact op om vrijblijvend een passende strategie te bedenken met betrekking tot de stoominstallatie.

2. Herkomst stoominstallatie

Of u nu een stoomketel huurt of koopt, de keuze voor het bedrijf dat het levert, doet er toe. Niet zozeer omdat een bedrijf wellicht de beste offerte presenteert, maar waar de stoomketel vandaan komt dat zij leveren.

Het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden is bepalend voor de levensduur van een stoominstallatie. Daarom is het dus uitermate belangrijk dat onderhoud kan worden uitgevoerd door een betrouwbare partner met de juiste kennis van het merk stoomketel waar u over beschikt en ook eventuele onderdelen van uw stoominstallatie kan inkopen en vervangen.

Verdiep u dus voor de aanschaf van een (buitenlands) merk stoominstallatie eens in de mogelijke onderhoudspartners die over de juiste kennis en onderdelen beschikken van het betreffende merk stoomketel.

3. Manier van stoomopwekking

Verduurzaming van energiebehoefte is een belangrijk onderwerp in de industrie. Er is geen overvloed aan goedkope energie meer zoals een aantal jaren geleden. Daarnaast krijgen bedrijven te maken met de aangescherpte Nederlandse klimaatdoelen en verschillende beleidsmaatregelen richting 2030. Allemaal belangrijke ontwikkelingen die invloed hebben op de aanschaf van een stoominstallatie.

Stoom opwekken kan met gas of diesel, maar ook al tientallen jaren met elektriciteit. Elektrische stoomketels zijn bij gebruik van groene stroom een duurzame oplossing voor het produceren van stoom.

Wanneer u overweegt om op een duurzame manier stoom te produceren is het belangrijk om na te gaan of er ruimte is op het elektriciteitsnetwerk. Neem contact op met uw energieleverancier om uit te vinden wat het maximale vermogen is dat geleverd kan worden.

4. Juiste type stoom bepalen

In de industrie worden verschillende soorten stoomkwaliteit gebruikt. Deze hebben elk een verschillend verontreinigingsrisico. De kwaliteit van de stoom, kan invloed hebben op de kwaliteit en veiligheid van het uiteindelijke voedingsmiddel.

Daarom is het belangrijk om over het juiste type stoom te beschikken, zeker waar u werkt in de voedingsindustrie, farmaceutische of chemische industrie. Stel dus eerst vast of een bepaalde stoomkwaliteit voor uw productie gewenst of vereist is.

Het type stoomkwaliteit heeft weer invloed op de uitwerking van de stoominstallatie. Het complete stoomsysteem dient in RVS te worden uitgevoerd bij gebruik van onbehandeld water. Er bestaan daarom ook RVS-uitvoeringen van stoomketels. Bij het schoonste type stoom is het zelfs nodig om een apart gesloten stoomsysteem te creëren, bijvoorbeeld met een clean steam generator.

5. Uitzoeken subsidiemogelijkheden

Wanneer er zicht komt op het type stoominstallatie dat uw bedrijf gaat aanschaffen, kunt u ook nagaan of er subsidiemogelijkheden zijn waar u voor in aanmerking komt.

Zo komt u bij de aanschaf van een elektrische stoomketel in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Met de EIA kunt u 45% van de investeringskosten (niet alleen de aanschafkosten, maar ook montage kosten, infrastructurele kosten en personeelskosten bijvoorbeeld) van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst.

Dit is bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Doe deze aanvraag binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting.

Voor bedrijven die nog geen toegang hebben tot de benodigde elektrische infrastructuur zijn er andere opties mogelijk met betrekking tot belastingvoordeel. De vervanging van een stoomketel door een stoomgenerator met rookgassen die niet meer dan 50 milligram NOx per normaal kubieke meter bij 3% O2 bevatten, worden op dit moment erkend als een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel.

Daarmee komt de vervanging van een vervuilendere stoomketel door een stoomgenerator die hieraan voldoen in aanmerking voor de MIA\Vamil onder code B4312.

6. Integratie in de reguliere werkzaamheden

Scharff Techniek adviseert klanten om ook na te denken over de stoomketel en alle werkzaamheden die daaraan verbonden zijn na de oplevering van de installatie. Het uitvoeren van onderhoud en keuringen zijn niet alleen belangrijk vanwege veiligheid, maar ook om de levensduur van de stoomketel te bevorderen. Scharff Techniek helpt u graag om zicht te krijgen op de werkzaamheden die dienen te worden uitgevoerd aan een stoominstallatie.

Stoomketel kopen

Na deze zes aandachtspunten is het tijd voor het kopen van de meest passende stoomketel voor uw productiewensen. Ons doel is dat u, voor uw specifieke productie, de juiste stoomketel of thermische olieketel kiest.

Scharff Techniek heeft meer dan 40 jaar ervaring in de stoomtechniek en is daarmee een ervaren partner op het gebied van stoom. Wij denken graag met u mee over de beste oplossing. Neem contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Neem contact opicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark