5 Tips bij huren of kopen van een stoomketel

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: 5 Tips bij huren of kopen van een stoomketel

De één weet al precies welke stoomketel er nodig is en of deze gekocht of gehuurd wordt. Maar misschien twijfelt u nog wel of het huren, of kopen van een stoomketel voordeliger is voor u. Met deze tips hopen we de keuze voor u te vergemakkelijken.

1. Noodoplossing of tijd voor een weloverwogen besluit?
Veel valt te plannen, maar soms loopt het nou eenmaal anders. Misschien gaat uw stoomketel onverwacht stuk, of is de vraag naar uw met stoom bereidde product groter dan verwacht en wilt u de productie opschalen. In geval van nood of spoed is het aan te raden eerst een stoomketel te huren (of een serviceovereenkomst af te sluiten bij aanschaf van één van onze producten). Zo heeft u uw productie snel weer op gang en heeft u meer ruimte om uw bestaande stoomketel te repareren, onderdelen te vervangen, of zelfs te beslissen over een nieuw model. We adviseren u namelijk weloverwogen uw stoominstallatie te kiezen. Neem contact met ons op, voor advies bij uw beslissing.

2. Bepaal de frequentie van uw stoombehoefte
Is er geen spoed, dan is stap twee bepalen hoe vaak u stoom nodig heeft. Mogelijk is stoom een essentieel onderdeel van uw productieproces en heeft u dit dus op dagelijkse basis nodig, dan is het aanschaffen van een stoomketel een logische keuze. Heeft u een aantal keer per jaar stoom nodig voor een beperkte oplage van een product? Heeft u alleen stoom nodig om een onderhoudsperiode te overbruggen? Of weet u al dat u dit jaar eenmalig een nieuwe product opstelling gaat testen. Dan zal huren de meest voordelige optie zijn.

3. Heeft u voldoende stoomcapaciteit?
Misschien heeft u al een stoomketel maar levert deze niet genoeg stoom op dit moment. Hier geldt net als bij de vorige tip: heeft u incidenteel stoom tekort, dan kunt u dit beter aanvullen met het huren van een stoomketel. Zit uw stoomketel relatief vaak aan de maximum capaciteit, dan kunt u overwegen er een klein model aan toe te voegen. Het is dan wel belangrijk om de staat van uw huidige stoominstallatie te bepalen. Want het is natuurlijk ook mogelijk uw stoomcapaciteit uit te breiden door de stoomketel te vervangen voor een groter model. De volgende tip gaat hier verder op in.

4. Is uw stoomketel aan vervanging toe?
Stoomketels hebben een lange levensduur, maar ook dat komt een keer teneinde. Zeker wanneer er niet voldoende omgekeken wordt naar het onderhoud. Misschien wilt u eerst bepalen of een nieuwe reparatie het nog waard is, of onderzoek doen welk nieuw model het beste bij uw huidige en toekomstige bedrijfsvoering past. Dan kunt u de tussentijd het beste overbruggen met een huurketel.

Een andere reden om uw nog werkende stoomketel te vervangen, is om te investeren in een duurzamere stoomoplossing. Misschien past dit bij uw huidige en toekomstige bedrijfsvisie, of is dit nodig omdat uw nieuwe bedrijfspand volledig gasloos wordt opgeleverd. In dat geval is het aanschaffen van een elektrische stoomketel een goede uitkomst. In 2021 komt u daarmee ook in aanmerking voor de Energie-Investeringsaftrek.

5. Is kopen of huren financieel voordeliger?
En soms is de keus niet overduidelijk en komt het gewoon neer op de vraag wat financieel voordeliger is. Bent u benieuwd hoeveel huren u op jaarbasis gaat kosten? Of wilt u zelf het kostenplaatje afwegen tussen aanschafkosten en huren? Neem dan contact op met Scharff Techniek voor een offerte.

Vergeet niet dat het ‘hebben’ van een stoomketel ook andere kosten met zich meebrengt. Zo moeten stoomketels onderhouden worden en wettelijk worden gekeurd. Ook als een stoomketel uit staat, heeft hij nog wel aandacht nodig. Wij helpen u graag om de kostenposten hiervan in kaart te brengen.

Bekijk onze website icon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:5 Tips bij huren of kopen van een stoomketel

Scharff Techniek BV

Scharff Techniek is specialist op het gebied van stoom. Wij leveren en installeren: Elektrische Stoomketels Gasgestookte Stoomketels en Stoomgeneratoren Thermische Olieketels Toepassingen voor Clean Steam Verhuur (elektrische) stoomketels Waterontharders en... Lees meer