28 rvs tanks voor productie Belgische chocolade

icon.highlightedarticle.dark Opslagsystemen
418 bekeken 11 december 2023
Nieuwe chocoladeproductielijn bij Puratos in Erembodegem in België
Nieuwe chocoladeproductielijn bij Puratos in Erembodegem in België | Foto: Gpi De Gouwe

Gpi De Gouwe leverde 28 rvs buffer- en opslagtanks voor de nieuwe productielocatie van chocoladefabrikant Puratos. Deze toekomstbestendige fabriek verhoogt de productiecapaciteit en opereert CO2 neutraal.

Puratos, moederbedrijf van Belcolade, stampte in een paar jaar tijd de eerste fase van hun nieuwbouwproject uit de grond. In 2023 werden de productielijnen in gebruik genomen.

Essentieel onderdeel van het project waren 28 rvs buffer- en opslagtanks, variërend in grootte van 6,6 m³ tot 47 m³. In deze tanks, die Gpi De Gouwe leverde, worden zowel de chocolade grondstoffen (lecithine, cacaomassa) als de vloeibare, gehomogeniseerde chocolade opgeslagen.

Hygiënische eisen

Vanzelfsprekend voldoen de tanks aan alle hygiëne-eisen die gelden voor procesapparatuur in de voedingsmiddelenindustrie.

Puratos had al eerder goede ervaring met Gpi opgedaan en wist dat het bedrijf rvs van hoge kwaliteit gebruikt en de vereiste documentatie op orde heeft.

Wouter van Durme, project manager Puratos
Wouter van Durme, project manager Puratos | foto:Gpi De Gouwe

Temperatuur en viscositeit

Gpi heeft de buffer- en opslagtanks geplaatst en geïnstalleerd over drie verschillende afdelingen binnen de fabriek. De tanks worden nauwkeurig verwarmd via een halfpipe om de gewenste temperaturen te handhaven.

“De viscositeit van chocolade is bepalend voor de finale toepassing ervan. Voor het aanbrengen van een chocoladelaagje op gebak is een andere viscositeit nodig dan voor het maken van chocoladefiguren’, legt Wouter van Durme uit.

Van Durme is project manager bij Puratos. Na het volledige productieproces wordt de Belcolade-chocolade verwerkt tot zogenaamde druppels, blokken of korrels die door de professionele klanten van Puratos – waaronder bakkers en banketbakkers, chocolatiers en patissiers – verder worden verwerkt.

Toekomstbestendig

De 28 tanks zijn niet in één keer geplaatst, maar in fases. Van Durme noemde de inrichting van de nieuwe chocoladefabriek in Erembodegem in België “een enorme en complexe uitdaging”, maar toen alles eenmaal stond, “was de chocolade direct vanaf de eerste operationele dag van topkwaliteit.”

Puratos wil op termijn de productiecapaciteit verdubbelen. De fabriek is daar op voorbereid. Bovendien heeft de nieuwe locatie de flexibiliteit om eenvoudiger te schakelen tijdens de verschillende processen, zodat de chocoladefabrikant beter aan de wensen van zijn klanten kan voldoen.

Rvs buffer- en opslagtanks voor de gehomogeniseerde chocolade
Rvs buffer- en opslagtanks voor de gehomogeniseerde chocolade | foto:Gpi De Gouwe

Verduurzaming

De bouw van de toekomstbestendige fabriek is ook gericht op verduurzaming en het verkleinen van de ecologische voetafdruk. De productielocatie opereert volledig CO2-neutraal, zonder gebruikmaking van fossiele brandstoffen.

Rvs buffer- en opslagtanks voor de gehomogeniseerde chocolade
Rvs buffer- en opslagtanks voor de gehomogeniseerde chocolade | foto:Gpi De Gouwe

De productie is 100% elektrisch, op hernieuwbare energie. Het proceswater bestaat voor 90% uit regenwater, dat in een ondergrondse opslag opgevangen wordt. Door warmteterugwinning en het gebruik van warmtepompen verbruikt het warmteproductieproces 5x minder energie dan eerst.

Cacao Trace

Naast het verduurzamen van zijn productiefaciliteiten heeft Puratos ook een duurzaamheidsprogramma voor zijn cacaoboeren ontwikkeld. Dit Cacao Trace-programma beloont cacaotelers met een hogere prijs voor hun premium cacaobonen.

Ook krijgen de boeren een extra bonus voor elke kilo Cacao Trace-chocolade die wordt verkocht. Dit initiatief draagt bij aan een rechtvaardige beloning voor de telers.

Rvs tanks met cacaomassa en lecithine, grondstoffen voor de chocoladeproductie
Rvs tanks met cacaomassa en lecithine, grondstoffen voor de chocoladeproductie | foto:Gpi De Gouwe
Article image of: 28 rvs tanks voor productie Belgische chocolade

Puratos

Puratos is een internationale producent van:

 • bakmixen
 • chocolade
 • vullingen
 • bakkerij-ingrediënten
 • patisserie-ingrediënten.

Belcolade is de merknaam van premium chocoladeproducten voor professioneel gebruik. Belcolade heeft een eigen kenmerkende smaak en een textuur en smeltkarakteristieken die toegesneden zijn op het creëren van hoogwaardige chocoladeproducten.

Article image of: 28 rvs tanks voor productie Belgische chocolade

Gpi De Gouwe

Gpi De Gouwe levert rvs procesapparatuur voor de voedingsmiddelenindustrie, met name procestanks, warmtewisselaars en andere apparatuur voor:

 • verwarmen
 • koelen
 • koken
 • mengen
 • homogeniseren
 • emulgeren
 • kristalliseren
 • bufferen

van vloeistoffen en vaste producten.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijven icon.arrow--dark