Chocoladefabriek Puratos:
De nieuwe CO₂-neutrale chocoladefabriek Puratos met Gpi tanks voltooit fase één, verhoogt capaciteit, behoudt kwaliteit en ondersteunt duurzaamheid met Cacao Trace-programma.
Chocoladefabrikant Puratos, moederbedrijf van Belcolade, wil kunnen blijven voldoen aan de toenemende vraag naar duurzaam geproduceerde échte Belgische chocolade. Daarom investeerde het bedrijf in een toekomstbestendige nieuwe productielocatie.
Gpi De Gouwe ontving een aanvraag voor een reeks aan rvs buffer- en opslagtanks voor dit ambitieuze project.
Puratos stelde zichzelf als doel om in tweeënhalf jaar tijd de eerste fase van hun nieuwbouwproject te voltooien. Dat ging gepaard met strakke deadlines vanaf het moment dat de eerste spade de grond in ging tot aan de operationele start van de nieuwe fabriek in 2023.
Essentieel onderdeel van het project waren 28 rvs buffer- en opslagtanks, variërend in grootte van 6,6 m³ tot 47 m³. Deze rvs tanks, die Gpi De Gouwe leverde, zijn essentieel voor de opslag van chocolade grondstoffen en vloeibare chocolade.
‘Met vakmanschap vervaardigde kwaliteitstanks tegen een competitieve prijs’
Het produceren van superieure kwaliteitschocolade vereist specifieke procesapparatuur van topkwaliteit. Dit was een van de redenen waarom Puratos contact opnam met Gpi De Gouwe. Het bedrijf had positieve ervaringen uit het verleden en Gpi kon voldoen aan alle strenge normen die de voedingsmiddelenindustrie stelt aan rvs tanks; van kwaliteit rvs tot aan de documentatie.
Wouter van Durme, Project Manager bij Puratos vertelt over de keuze voor Gpi: ‘Gpi De Gouwe levert niet alleen kwaliteit tegen een competitieve prijs, maar onderscheidt zich ook in het vervaardigen van hoogwaardige rvs tanks. Wij hadden het volste vertrouwen dat Gpi ons op dat gebied niet zou teleurstellen.’
De geleverde buffer- en opslagtanks zijn door Gpi geplaatst en geïnstalleerd over drie verschillende afdelingen binnen de fabriek. De tanks worden nauwkeurig verwarmd via een halfpipe om de gewenste temperaturen te handhaven.
‘De viscositeit van chocolade is bepalend voor de finale toepassing ervan. Voor het aanbrengen van een chocoladelaagje op gebak is een andere viscositeit nodig dan voor het maken van chocoladefiguren’, legt Wouter uit. Na het volledige productieproces wordt Belcolade-chocolade verwerkt tot zogenaamde druppels, blokken of korrels die door de professionele klanten van Puratos – waaronder (banket)bakkers, chocolatiers en patissiers – verder worden verwerkt.
‘Een goede samenwerking met Gpi heeft bijgedragen aan het mooie resultaat van dit uitdagende project’
In verschillende fases zijn 28 rvs tanks geleverd aan de nieuwe chocoladefabriek in Erembodegem in België. Wouter vertelt hierover: ‘Het hele project was een enorme en complexe uitdaging, maar direct vanaf de eerste operationele dag was de chocolade van topkwaliteit.’
Over de samenwerking is hij positief: ‘We kijken terug op een goede samenwerking met Gpi. De directe communicatielijnen tussen beide partijen hebben hier zeker aan bijgedragen.’
De eerste fase is afgerond en de nieuwe fabriek is in gebruik genomen. Wouter vertelt: ‘Onze nieuwe productielocatie opereert nu volledig CO2-neutraal, dus zonder gebruik te hoeven maken van fossiele brandstoffen. We hebben een toekomstbestendige fabriek met op termijn een verdubbelde productiecapaciteit. Bovendien heeft de nieuwe fabriek de flexibiliteit om eenvoudiger te schakelen tijdens de verschillende processen, waarmee we gemakkelijker aan de wensen van onze klanten kunnen voldoen.’
Daarnaast zet Puratos zich niet alleen in voor het verduurzamen van zijn productiefaciliteiten. Het bedrijf heeft ook een Cacao Trace-programma ontwikkeld. Dit programma beloont cacaotelers met een hogere prijs voor hun premium cacaobonen.
Bovendien ontvangen de cacaoboeren een extra bonus voor elke kilo Cacao Trace-chocolade die wordt verkocht. Dit initiatief draagt bij aan zowel een rechtvaardige beloning voor de telers als aan de voortreffelijke kwaliteit van Belcolade-chocolade.
Puratos is een internationaal voedingsbedrijf dat zich richt op de productie van bakmixen, chocolade, vullingen en andere ingrediënten die worden gebruikt om superieure bakkerij- en patisserieproducten te maken. Belcolade is de merknaam van premium chocoladeproducten voor professioneel gebruik.
Belcolade chocolade onderscheidt zich niet alleen door een kenmerkende smaak, maar ook door de uitstekende textuur en smeltkarakteristieken die belangrijk zijn voor het creëren van hoogwaardige chocoladeproducten. Belcolade chocolade bewaakt daarmee het erfgoed van echte Belgische chocolade.
Neem contact op