Trunnion Mounted Ball Valves

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Trunnion Mounted Ball Valves

De wereld van de kogelkranen is groot en uitgebreid, maar in de basis blijft het een afsluiter die bij 90 graden hoekverdraaiing een stroming start of stopt. Wanneer de boring in de kogel in lijn met het leidingwerk is dan zal er stroming zijn en wanneer deze kogel een 90 graden is gedraaid is het ventiel gesloten en wordt de flow tegengehouden.

De meest voorkomende uitvoeringen zijn “floating ball” en trunnion mounted” maar wat is nu het verschil en wat zijn de verschillende eigenschappen?

Floating ball
Hier wordt de kogel alleen op zijn plaats gehouden door de zittingen in de afsluiter. De kogel kan vrij bewegen in het huis en de afdichting word gerealiseerd door de druk van de kogel tegen de zitting. Hierbij zal de zitting aan de lagedruk kant van het ventiel zorgen voor de afdichting.

Door deze constructie zijn deze kogelkranen eenvoudig te maken, ze bestaan uit weinig onderdelen en zijn daardoor voordelig. In lage druk applicaties zijn de draaimomenten laag en kunnen ze eenvoudig worden bediend. Dit word anders wanneer we in hogere druk applicaties komen en in grotere maten. De draaimomenten worden enorm en er bestaat zelfs kans op verkleving van kogel en zitting waardoor het ventiel geheel niet meer wil bewegen. Het automatiseren van ventielen in grote doorlaten en hoge drukken kan dan erg duur worden.

Trunnion Mounted
Bij dit type kogelkraan wordt de kogel op zijn plaats gehouden door middel van assen zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde van de kogel. Deze ondersteuning wordt ook wel genoemd “ Trunnion set” . Daarnaast word de afdichting gerealiseerd door zittingen die door veren tegen de bal worden gedrukt. In tegenstelling tot de “floating ball” is nu de zitting aan de hogedrukkant van het ventiel verantwoordelijk voor de afdichting.

Het samenstellen van deze kogelkranen is complexer, vaak wordt er gekozen voor een “split body” , “three piece body” of een “ top entry” voor het samenstellen van een “trunnion mounted” kogelkraan. In het algemeen is het draaimoment lager ondanks de goede afdichting , dit voor zowel hoge- als lagedruk processen. Dit maakt het automatiseren van de kogelkraan eenvoudiger en veel al voordeliger.

Specifieke voordelen:
– door lager draaimoment snel te openen en te sluiten;
– hoge lekdichtheid, ook bij gassen ;
– grote diversiteit aan afdichtingsmaterialen (zittingen) hierdoor breed inzetbaar;
– geschikt voor hoge en lage temperaturen.

VAPO Techniek BV heeft naast de “floating ball” ook de “trunnion mounted” kogelkranen in het pakket. Wij kunnen deze naast de standaard handbediende uitvoering ook compleet geautomatiseerd leveren inclusief de benodigde eindschakelaars en magneetventiel.

Met de jaren lange ervaring in de wereld van de afsluiters is uw aanvraag bij VAPO Techniek BV in goede handen.

Geschreven door

Logo van:Trunnion Mounted Ball Valves

Vapo Techniek BV

Vapo Techniek BV, specialist in DIN Afsluiters, uit voorraad geleverd. Lees meer