Terugblik op Seminar ”Uw industriële waterzuivering”

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Terugblik op Seminar ”Uw industriële waterzuivering”

De ruim 75 aanwezigen kregen antwoord op de volgende vragen: Hoe maak je van regenwater bier? Hoe kan het verwerken van afvalwater juist 134% meer energie opleveren? Welke analysemetingen leveren geld op in een AWZI? Wat levert energieoptimalisatie van pompsystemen u op?

Op 6 februari j.l. vond in het PSV-stadion het door KSB, Endress+Hauser en Danfoss georganiseerde seminar ”Uw industriële waterzuivering goed geregeld” plaats.
Na de lunch en de aftrap door Dave de Bruyne werden de ruim 75 aanwezigen verrast met de openingspresentatie van Wietse Visser van Rainbeer, die enthousiast uitlegde hoe het nuttige met het aangename gecombineerd kan worden, door van regenwater bier te maken.

Ruud Versluis van Danfoss liet zien hoe de afvalwaterzuivering Marselisborg in het Deense Arhus omgebouwd is tot een bioraffinaderij. De afvalwaterzuivering focust op het beperken van het energieverbruik en levert, onder meer door 150 Danfoss frequentieregelaars, maar liefst 134% energie en warmte terug aan het net, waar de stad Arhus van profiteert.
Tijdens de hotspot ging Mads Warming, Global Director Water, dieper in op dit bijzondere praktijkvoorbeeld. Mads is sinds dag 1 betrokken bij dit project wat duidelijk naar voren kwam tijdens zijn enthousiaste en overtuigende presentatie. Mads reist de wereld over, want Marselisborg heeft niet alleen navolging in Odense en Kopenhagen (Denemarken) maar mogelijk binnenkort ook in Chicago en San Fransisco (USA).

Bart Küpers van Endress+Hauser toonde dat het loont om in analysemeters in een awzi te investeren. Zo zorgen o.a. optische sensoren, troebelheidsensoren, TOC analysers en slibspiegelmeting voor een positief verdienmodel voor awzi’s. Sleutelwoorden hierbij zijn: voorkom, hergebruik en behandel. De focus van Dubravka Berar tijdens de hotspot lag bij de in-line kalibratie en de rapportage ervan in de afvalwaterindustrie.

De tweede helft startte met de presentatie van Bert den Hollander van KSB en betrof de energieoptimalisatie van pompsystemen, d.m.v. op elkaar afgestemde pompen, frequentieregelaars en motoren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden kon men zien dat hier nog veel te besparen valt. Bij de hotspot vertelde Bert meer over efficiëntieanalyses en het toepassen van sensoren aan het rendement van pompinstallaties.

Tijdens de pauzes en het dinerbuffet werd gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om met de sprekers en met de andere bezoekers van gedachten te wisselen. Men was ook erg te spreken over de rondleiding door het prachtige PSV-stadion en zeer welkom was de goodiebag die iedere bezoeker na afloop meekreeg, gevuld met een flesje heerlijk Rainbeer, een voetbal (inkoppertje) en het populaire boek Wetenswaardigheden over Frequentieomvormers.

Heeft u het seminar gemist?
Van 13-15 maart staat Danfoss samen met ENGIE Electroproject op de AQUA Nederland Vakbeurs in Gorinchem. Kom langs op stand H.101 en ondervindt hoe de juiste frequentieregelaars in uw toepassing ook zorgen voor het beste rendement.

Meer infoicon.arrow--dark

Geschreven door

Danfoss Drives

Danfoss Drives is producent en leverancier van de bekende VLT en VACON frequentieregelaars, die zich onderscheiden door hun ongeëvenaarde kwaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en rendement. De nieuwe generatie VLT frequentieregelaars (0,18... Lees meer