Suurmond ontwikkelt testunit voor hars

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Suurmond ontwikkelt testunit voor hars

Als wereldwijde speler op het vlak van het verwerken van industriële lijmen voor etikettering, investeert onze klant voortdurend in het verbeteren en optimaliseren van haar producten. Voor onderzoek naar de stabiliteit van een bepaalde harssoort informeerde het bedrijf bij Suurmond naar de mogelijkheden voor een testunit. Suurmond ontwikkelde deze vanaf scratch en leverde een gebruikersvriendelijk suurDOS® systeem dat zowel manueel, semi-automatisch als volledig automatisch kan draaien.

Industriële lijmen voor etikettering worden binnen een zeer breed bereik toegepast; variërend van de lucht- en ruimtevaartindustrie tot aan de stickers die op levensmiddelen worden aangebracht.

Rondpompen en doseren
Voor de diverse lijmsoorten die het bedrijf verwerkt, wilde het bedrijf onderzoek doen naar de stabiliteit van de hierin toegepaste harsen. Speciaal voor dit onderzoek ontwikkelden de engineers van Suurmond een suurDOS® SINGLE installatie voor één vloeistof. De installatie is te gebruiken voor puur het rondpompen van de hars en daarnaast voor het doseren hiervan op papier waarna het eindresultaat kan worden geanalyseerd.

Producten van derden
Waar Suurmond normaal haar eigen tandwielpompen inzet, werden deze keer twee pompen van een andere fabrikant voorgeschreven. Het geoptimaliseerde product wordt namelijk uiteindelijk in wereldwijd bestaande installaties toegepast waarin deze specifieke pompen draaien. Om de testsituatie zoveel mogelijk te laten lijken op de uiteindelijke procesomstandigheden, was het daarom belangrijk dezelfde pompen toe te passen. Voor Suurmond geen enkel probleem.

Slimme oplossingen
De twee pompen zijn in serie geplaatst en worden gebruikt voor enerzijds het doseren en anderzijds het realiseren van de gewenste voordruk. Naast de pompen bevindt zich een dubbelwandige tank met de hars waar Suurmond door middel van een slimme constructie met een extra klep voorkomt dat de pompen kunnen drooglopen.

Om zo goed mogelijk de praktijksituatie te benaderen, is het systeem verder voorzien van een drukregelklep gecombineerd met een tweetal verschillende filters. Deze filters zijn eenvoudig uit te wisselen door toepassing van snelkoppelingen. Daarbij sluiten ze tweezijdig zodat tijdens het wisselen niet onnodig product verloren gaat. Efficiëntie, gebruikersgemak en een schone omgeving is het resultaat.

Besturing
Voor het regelen van de processen in de standalone unit is gebruik gemaakt van een PLC met een HMI van Siemens. Hiermee kan de gebruiker een keuze maken uit drie instellingen: handmatige, semiautomatische en volledig automatische bediening.

De installatie is na levering door Suurmond geïnstalleerd en op locatie ingeregeld.

Bekijk onze casesicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:Suurmond ontwikkelt testunit voor hars

Suurmond BV

We think in solutions, not in products. We design, manufacture and deliver sustainable solutions for the processing industry with dedicated portfolios for Fluid Handling, Polymer Handling and Research and Development. Lees meer