Shell wordt partner van W2C Rotterdam

Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Shell wordt partner van W2C Rotterdam

Een consortium van wereldwijd toonaangevende bedrijven, bestaande uit Air Liquide, Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals), Enerkem en Havenbedrijf Rotterdam, heeft bekendgemaakt dat Shell zal toetreden als partner in Europa’s eerste geavanceerde waste-to-chemicals-fabriek in Rotterdam. Shell wordt een gelijkwaardige partner in het waste-to-chemicals-project (W2C). Dit project wil de eerste fabriek in Europa realiseren dat chemicaliën en biobrandstoffen maakt van niet-recyclebaar afval.

De geplande fabriek kan jaarlijks 360.000 ton afval omzetten in 220.000 ton (270 miljoen liter) biomethanol, niet alleen een chemische bouwsteen die gebruikt wordt voor de productie van een breed scala aan alledaagse producten, maar ook een hernieuwbare brandstof. Die hoeveelheid komt overeen met de totale jaarlijkse hoeveelheid afval van meer dan 700.000 huishoudens en vermindert de CO2-uitstoot met naar schatting ongeveer 300.000 ton in vergelijking met de productie van methanol uit fossiele brandstoffen.

De fabriek komt te staan in het Botlek-gebied van de Rotterdamse haven en verwerkt niet-recyclebaar gemengd afval, waaronder plastic, tot synthesegas en daarna tot schone methanol voor de chemische industrie en de transportsector. Nu wordt methanol meestal nog uit aardgas of kolen geproduceerd.

Op dit moment is het de bedoeling dat de door de fabriek geproduceerde duurzame methanol wordt aangekocht door Nouryon en Shell. Het consortium streeft ernaar om in de loop van 2019 de definitieve investeringsbeslissing (FID) te nemen. Ondertussen gaan de ontwikkelingswerkzaamheden door en wordt het selectieproces met betrekking tot de engineering en aanbesteding (EPC) afgerond.

Meer zienicon.arrow--dark

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark