Schroefspindelpompen verpompen wijn

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Schroefspindelpompen verpompen wijn

Het Zaanse bedrijf Wine Excel is het grootste wijnbottelbedrijf van Nederland en beschikt over twee bottellijnen die per jaar miljoenen flessen wijn verwerken. Vanuit de hele wereld worden wijnen naar het bedrijf in Zaandam gebracht om te worden gebotteld.

Wijn wordt, hoewel het waterdun is, verpompt met verdringerpompen. Dit lijkt een onlogische keuze, want op basis van de
viscositeit verwacht je een centrifugaalpomp. Niets is minder waar; een verdringerpomp zorgt ervoor dat de wijn niet beschadigt of dat er lucht wordt ingeslagen waardoor de smaak hard achteruit gaat.

Wangen TWIN pompen
Bij Wine Excel stond men voor een vervanging van de oude plunjerpompen waarmee de wijn naar de bottelmachines en de wijntanks wordt verpompt. Na 54 jaar trouwe dienst voldoen ze gewoonweg niet meer aan de huidige reinigbaarheids- en EHEDG-eisen. Mark Boontjes, Hoofd TD, liet zich uitgebreid adviseren over de mogelijkheden en maakte graag gebruik van de mogelijkheid een Twin schroefspindel proefpomp in te zetten om kwaliteitsmetingen te doen.

Hiermee kwam aan elke twijfel een einde. Het verpompen van wijn middels de Wangen Twin pompen werkt uitstekend en het antwoord op de hamvraag “blijft de wijn ook goed?” werd ook beantwoord: de metingen van CO2 en O2 gaven aan dat de kwaliteit van de verpompte wijn 100% blijft.

Stille motoren
“Het traject van offerte tot uiteindelijke montage is uitstekend door Distrimex begeleid en de pompen draaien naar volle tevredenheid.”, aldus Mark Boontjes, “maar elk voordeel heeft zijn nadeel, de pompen zijn zo stil, dat de operators niet meer op hun gehoor kunnen afgaan met het regelen van de pompen. De pompen zijn droogloopbestendig, maar voor de regeling moet men nu vertrouwen op de flowmeters.”

Geschreven door

Distrimex Pompen & Service bv

Distrimex Pompen & Service is reeds tientallen jaren toonaangevend partner op het gebied van pompen en actief in heel Nederland. U bent bij ons welkom voor deskundig advies, topmerken in... Lees meer