Endress+Hauser ontwikkelt en produceert een lijn van PAT (process analytical technology) geschikt voor het upstream en downstream bioproces. Een belangrijk kenmerk van de PAT is de bruikbaarheid die over het hele life-cycle-proces zowel in de ontwikkelingsfase als in de industriële productiefase wordt aangeboden. De Memosens CPS171D sensor is een van de PAT beschikbare technologieën. <b>Memosens CPS171D pH sensor</b> De pH sensor is speciaal ontworpen om in biofermentatieapplicaties te gebruiken en die - batch na batch – nauwkeurigheid, lineariteit en reproduceerbaarheid garandeert. De Memosens CPS171D wordt, vergeleken met andere pH sensoren, minder beïnvloed wat betreft zware processtappen zoals Cleaning In Place (CIP), Sterilization In Place (SIP) of autoclavering. De verbetering is bereikt dankzij het gebruik van de nieuwe glasbol, gecombineerd met een gespecialiseerde referentiegel die overigens niet verkleurt, en een keramisch diafragma met kleine poriëngrootte die binnendringen van micro-organismen voorkomt. De elementcombinatie zorgt ervoor dat de sensor meer weerstand heeft tegen chemische en thermische procescondities. Er is geen galvanischeverbinding tussen de sensor en de kabel (Memosens connector technologie) daarmee zijn de problemen van elektromagnetische interferenties, vocht en defecte bekabeling opgelost. <b>Kalibratie in GxP omgeving</b> Bovendien staat de Memosenstechnologie eenvoudig kalibreren in de laboratoria of werkplaats met het gebruik van Memobase Plus CYZ71D software toe. De software ondersteunt de complete lifecycle van elke sensor, dit is een duidelijk voordeel in een GLP/GMP-werkomgeving.