Alternatieve eiwitten zijn hot. Om uiteenlopende redenen is er een groeiende vraag naar plantaardige eiwitten voor de voedings- en diervoederindustrie. In dit artikel beschrijven we in 6 stappen hoe plantaardige eiwitten geproduceerd worden. Belangrijk is om je te realiseren dat vrijwel geen enkel proces in de voedingsmiddelenindustrie exact hetzelfde is. Dat geldt dus ook voor de productie of verwerking van plantaardige eiwitten. Wel omvat dat proces grofweg de volgende vaste stappen: Stap 1 - Grondstof selectie en voorbehandeling Stap 2 - Eiwitextractie Stap 3 - Zuivering- eiwitisolatie Stap 4 - Drogen Stap 5 - Zetmeelbereiding Stap 6 - Effluentbehandeling Stap 1: Grondstofselectie en voorbehandeling De grondstof voor eiwitextractie is vaak een bloem, verkregen uit peulvruchten of granen. Deze bloem wordt met een vooraf bepaalde hoeveelheid water gemengd, afhankelijk van de gewenste eiwitzuiverheid en opbrengst. De pH-waarde van het mengsel wordt vervolgens aangepast met zuur of alkali, afhankelijk van het eindproduct dat wordt vervaardigd. Het eindproduct van deze stap noemen we voor het gemak even de basisgrondstof. Winning van eiwitten gebeurt natuurlijk ook als gevolg van het feit dat ze als component voorkomen in grondstoffen die voor andere doeleinden worden verwerkt. Een voorbeeld is bijvoorbeeld bij de zetmeel winning. Klik op de link onder "Meer informatie" voor het hele verhaal.

Geschreven door