Niveaumeting van water met monitoring vanop afstand.

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
30 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Niveaumeting van water met monitoring vanop afstand.

Ook tijdens de coronaperiode hebben we met onze Belgische partner BIP Elneo een prachtig en belangrijk project kunnen realiseren voor een drinkwaterbedrijf.

De titel van de aanvraag: “Monitoring en online opvolging conductiviteit en niveau in brak water te Nieuwpoort”.

In dit project moesten in het sluizencomplex Ganzepoot in Nieuwpoort negen sensoren geplaatst worden die verschillende parameters registreren. In één sensor wordt druk, niveau, temperatuur en de belangrijkste: conductiviteit gemeten. De aanvraag kwam in maart van dit jaar binnen bij BIP Elneo. Dat betekende dat we via conference calls de ondersteuning en adviezen hebben gegeven.

De KELLER sensor 36 XiW CTD meet alle parameters en in combinatie met de ARC1-tube worden de gegevens via 3G doorgezonden naar de Kolibri Cloud. De metingen worden uitgevoerd in brak water, dus is er gekozen voor een titanium-uitvoering. Duurzaam en uitermate robuust. Tony Lippens is de verantwoordelijke salesengineer bij BIP Elneo en vertelt ons over het project. “Op basis van prijs, technische specificaties en service hebben we dit project gewonnen. De communicatie van de data gaat via een ARC module, dit is de gsm-module welke rechtstreeks de parameters van de sensor via 3G doorstuurt naar de Kolibri Cloud-omgeving. Deze Kolibri-Cloud is een gebruiksvriendelijke webtoepassing waar alle data overzichtelijk kan bekeken worden en waar alle configuraties vanop afstand kunnen gebeuren.”

Volgens Tony heeft de installatie met assistentie ter plaatse en vooral online support van op afstand ervoor gezorgd dat enkele praktische hindernissen vlot genomen werden. “Via peilbuizen, vooraf geplaatst door De Watergroep en Skyworkers, en een adapter konden de ARC-tubes eenvoudig geplaatst worden. De bedoeling van De Watergroep is een compleet zicht te krijgen op de verschillende parameters op negen verschillende locaties aan het sluizencomplex. Het uiteindelijke doel is de mogelijkheden te bekijken om de ideale plaats te bepalen om een waterproductiecentrum (WPC) te plaatsen op termijn.”

Vanwege de droogteperiode in de afgelopen jaren hebben FARYS, IWVA en De Watergroep een grootschalig onderzoek opgezet om de waterwinningsmogelijkheden in de omgeving te onderzoeken. Gedurende een groot deel van het jaar is er landinwaarts voldoende water beschikbaar terwijl in de andere perioden er altijd water beschikbaar is aan de zeezijde. Sinds begin dit jaar is gestart met het analyseren van de zes waterlopen die via de Ganzepoot afvoeren. Het project waarmee de KELLER-sensoren onder meer de geleidbaarheid registreren is een nieuwe mijlpaal in dit onderzoek.

De Ganzepoot is een historisch sluizencomplex in Nieuwpoort waar zes waterwegen bij elkaar komen. Het sluizencomplex heeft van bovenaf gezien de vorm van een halve cirkel waarin de contouren van een ganzepoot te herkennen zijn. Historisch is dit een zeer belangrijke locatie, hier werd de IJzervlakte in de Eerste Wereldoorlog onder water gezet waardoor de oprukkende Duitse legers definitief tegengehouden werden.
Aan het sluizencomplex en in de directe omgeving staan meerdere gedenktekens voor de vermisten en gevallenen van de Eerste Wereldoorlog.

Geschreven door

BIP - Belgian Instrumentation Products (Elneo)

BIP Elneo is een bedrijf waar technische bijstand en service centraal staat. Wij bieden U een complete oplossing voor uw vragen / problemen over instrumentatie in verband met uw leidingnetwerk,... Lees meer