Modernisering waterbehandeling bij afvalverbrander

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Modernisering waterbehandeling bij afvalverbrander

Currenta heeft onlangs op het Chempark leverkusen acht volautomatische filterpersen van Aquachem geïnstalleerd. Hiermee bereikt het bedrijf een grote efficiencyverbetering, door verlaging van de arbeidskosten, en besparing op hulpstoffen. Bovendien komt er veel kostbare ruimte vrij die nodig is voor andere processen.
De rookgassen van de afvalverbrandingsinstallatie op het reusachtige Chempark worden gewassen en het waswater wordt vervolgens gezuiverd. De zuivering bestaat o.a. uit het doseren van een flocculant en het bezinken in lamella-separatoren. De slurry uit de lamella-separatoren wordt vervolgens gefilterd zodat de vaste stoffen gestort kunnen worden.
Voor de filtratie werden tot nu toe twee enorme filterpersen gebruikt, elk met 150 platen van 1200 mm. Aan het bedienen en schoonmaken van alleen deze filterpersen had één man een niet zo prettige dagtaak. Deze twee gigantische filterpersen zijn nu vervangen door 8 automatische filterpersen met elk 11 platen van eveneens 1200 mm. In totaal kan de capaciteit nu dus bereikt worden met inzet van 88 platen, tegenover 300 in de oude situatie. Het ruimtebeslag, in een overigens nieuwe hal, is hierdoor een stuk minder.

Automatisering
De automatische persen, met een geavanceerde besturing, hebben praktisch geen operator nodig. Gemiddeld een kwartiertje per dag. De volledige werking van de filterpersen is inzichtelijk op het bedienscherm, op afstand in de controlekamer en indien gewenst op de mobiele telefoon van operator of plantmanager

Schoon werk
De nieuwe, automatische persen worden gekenmerkt door hun uitgekiende ontwerp, waardoor een gegarandeerd schone werkwijze mogelijk wordt gemaakt. De filterdoeken zijn met een rubberring in de filterplaten aangebracht, en de platen zelf hebben nog een extra omlopende O-ring. Hierdoor kunnen de filterplaten lekvrij op elkaar aansluiten. Om zeker te stellen dat dit daadwerkelijk zo is, wordt bij elke nieuwe cyclus opnieuw automatisch gecontroleerd. Een lekplaat is daardoor overbodig. Bij de nieuwe persen blijft ook tijdens het wassen en spoelen alle vloeistof binnenskamers.

Nieuwe pompen
Aquachem heeft ook de toevoerpompen geleverd. De aansturing en monitoring van deze slangenpompen is geïntegreerd in de besturing van de filterpersen.
De slangenpompen werken in twee richtingen, zodat de toevoerleiding op gewenste momenten geleegd kan worden.

Aquachem is gevestigd in Zuid-Duitsland, en legt zich toe op het ontwikkelen en bouwen van filterpersen. Het programma is breed, van kleine handmatige tot grote volautomatische filterpersen. Aquachem volgt hierbij strikt een eigen filosofie met betrekking tot uitvoering en werkwijze, zoals modulariteit en standaardisering. Zo hebben bijvoorbeeld alle Aquachem-persen afgedichte filterelementen en een gesloten filtraatuitloop.
Aquachem wordt in Nederland vertegenwoordigd door ProFilco BV in Hoogeveen.

Geschreven door

ProFilco BV

Uw filterpers is duurder dan u denkt. Bediening, onderhoud, reparatie, en afvoer van de filterkoek vormen een continue kostenpost die vaak hoger ligt dan gedacht, hoger dan de kosten van... Lees meer