Mica beschermt kijkglas tegen slijtage

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
34 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Mica beschermt kijkglas tegen slijtage

Velen weten dat glas slijt. Maar hoeveel eigenlijk en wanneer moet het glas in een kijkglas worden vervangen? Hieronder het antwoord op die vraag.

Slijtagesnelheid
We gaan even uit van het meest toegepaste geharde borosilicaatglas. In de diagram is uiteengezet hoeveel millimeter per maand dit glas aan de medium zijde slijt bij een bepaalde temperatuur en pH-waarde. Zo zal een kijkglas dat is voorzien van borosilicaatglas en wordt gebruikt in een toepassing waarbij het medium 170°C is en een pH-waarde van 10 heeft per maand 0,2 mm slijten. Dat lijkt niet veel, maar dat is over een jaar 2,4 mm. Bij 200°C is dit per jaar al 8,4 mm. Zorgwekkend veel dus!

Over het algemeen mag worden gezegd dat glas bij een pH-waarde boven 7 sneller wordt aangetast. Glas kan dus slecht tegen logen maar is beter resistent tegen zuren.

In grote lijnen adviseren wij bij Ebora in overleg met de fabrikant om kijkglazen die onder extreme omstandigheden worden toegepast elke 6 maanden te vervangen. Onder normale omstandigheden is een glas na twee jaar dienst te hebben gedaan ook aan vervanging toe.

Hoe kunt u de levensduur verlengen?
Uiteraard kunt u weinig veranderen aan het proces en het medium. Hoe kunnen we dan de levensduur van een glas verlengen zodat vervanging minder vaak nodig is?
In veel gevallen kan dit door het toepassen van Mica of glimmer. Voor stoom en corrosieve media adviseren wij een mica-schijf om het glas te beschermen.
Dit is een mineraal dat in vulkanisch gesteente voorkomt. Het heeft een extreme hoog temperatuurweerstand en is zeer slijtvast.
Slechts een heel dun plaatje Mica van een paar tiende millimeter met dezelfde omtrek als het borosilicaatglas kan de levensduur tot soms wel drie keer verlengen.

Kostentechnisch zeker het overwegen waard
Voor een doorstroomkijkglas geldt uiteraard hetzelfde. Ook bij ons Type 620 zoals hiernaast is afgebeeld zal het glas naar verloop van tijd dunner worden en moeten worden vervangen. Door de modulaire opbouw is dit geen enkel probleem.
Omdat ook alle gangbare doorstroomkijkglazen op korte termijn kunnen worden samengebouwd en geleverd, kunnen ook de reserveglazen doorgaans zeer snel worden geleverd.

Tip: bestel uw reserveglas bij de aanschaf van het kijkglas
U bespaart order- en transportkosten voor een enkel reserveglas wanneer u deze bestelt bij de aanschaf van het kijkglas. U kunt het glas in de verpakking op schap leggen totdat u het nodig heeft. Dit voorkomt ook eventuele onvoorziene levertijden en problemen met de planning van het onderhoud.

Afdichting: minstens zo belangrijk
Bij een kijkglas horen ook afdichtingen. U kunt de juiste voor uw toepassing selecteren. Natuurlijk kunnen ook wij dat doen voor u. Hiervoor hebben wij informatie nodig over het medium, de druk en de temperatuur. Dan kunnen wij bepalen welke het beste geschikt is.

Er kan een keuze worden gemaakt uit onder andere C4400, NBR, EPDM, FKM, PTFE, enzovoort. Veel zijn standaard leverbaar, enkele moeten worden besteld.
De afdichting speelt een erg belangrijke rol bij een kijkglas en kan het beste tegelijk met het glas worden vervangen. Voor de kosten hoeft u het tenslotte niet te laten.

Geschreven door

Ebora Process Automation

Totaalleverancier voor pneumatiek, Instrumentatie en Appendages. Met onze kennis van Pneumatiek, Instrumentatie en Appendages en vele jaren ervaring in de industrie zijn wij niet alleen een betrouwbare toeleverancier, maar ook... Lees meer