Mangatafdichtingen met smalle dichtvlakbreedte

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Mangatafdichtingen met smalle dichtvlakbreedte

Mangatafdichtingen voor stoomketels worden meestal uitgevoerde met ovale afdichtingen, bestaande uit meerlagig zuiver grafiet versterkt met metaal . Daarbij moet het afdichten door de mangatafdichtingsdichtingen gewaarborgd zijn zowel in het hoge druk bereik over de gebruiksduur, als ook bij een drukreducering (bijvoorbeeld opstarten of uitzetten). Dichtheidsproblemen treden het meest op in het lagere drukbereik aangezien de afdichting voor de opname van hoge drukken met een relatief groot dichtvlak wordt uitgevoerd om gedurende het in bedrijf zijn niet overbelast te worden. Bij een drukval, die drukondersteunend werkt, wordt daarbij vaak de benodigde minimale vlakdruk niet gehaald en wordt de afdichting uit de sponning geblazen.

Het KSD-concept past daardoor afdichtingen met een smalle dichtvlakbreedte toe volgens het nevenkracht principe. De drager van de afdichting verhindert daarbij een overbelasting van de afdichting in het hoge drukbereik. Het afdichtende materiaal is door de insluiting in een H-profiel uitblaasveilig ingepakt. Een in het zachte afdichtmateriaal ingelegde metaalversterking verhoogd de stabiliteit van de totale afdichting. Bevering zorgt voor de juiste voorspanning in het onderste drukbereik.

Op deze wijze is een veilige, zekere en lange standtijd hebbend afdicht systeem gecreëerd, die de gebruiker meer veiligheid en lagere totale kosten oplevert.

Geschreven door

NMF Techniek BV

NMF is gespecialiseerd in het duurzaam oplossen van afdichtingsproblemen en de optimalisatie van afdichtsystemen voor roterende assen en statische afdichtingen. Vele installaties geven lekkages of andere afdichtingsproblemen, die vaak door... Lees meer