Grootste Packo centrifugaalpomp ooit

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Grootste Packo centrifugaalpomp ooit

Afgelopen week heeft Packo Pumps zijn grootste pomp ooit geproduceerd en succesvol getest. Deze kolos, die een uitbreiding vormt op het huidige MCP3- & MFP3-gamma, weegt 1.6 ton, heeft een debiet van 1200 m³/h en wordt aangedreven door een motor van 200 kW.

Packo is in staat om pompen met zo’n debieten te produceren dankzij de uitbreiding van de proefbank die kadert in een totale vernieuwing van het testlabo.
Omdat elke pomp getest wordt voordat ze naar de klant gaan, was een upgrade van de proefstand opportuun om het bereik ervan te vergroten.
Op dit moment is men bij Packo in staat om pompen te produceren met een debiet tot 1600 m³/h bij een maximaal vermogen van 250 kW.
Echter wanneer de volledige werkzaamheden achter de rug zijn, gepland tegen eind dit jaar, zal het mogelijk zijn om pompen met een debiet tot 2000(!) m³/h te fabriceren.

Stijgende vraag naar grote pompen
Packo speelt met deze centrifugaalpompen op een groeiende vraag uit de markt. Bijvoorbeeld na de afschaffing van de melkquota in 2015 komt er uit melkerijen vraag naar pompen die meer volume kunnen verpompen.
Concreet in dit geval zal de geteste pomp binnenkort geïnstalleerd worden in de grootste melkerij van Europa. Ook voor hen zal het de grootste pomp zijn die ooit in productie werd genomen.

Nieuwe standaard zetten
Ook vanuit de brouwerijwereld, vruchtensappenindustrie en vanuit de filtratiewereld in het algemeen klinkt de roep naar roestvast stalen pompen met een debiet boven de 1000 m³/h almaar luider. Dankzij onder meer de Europese verordening 1935/2004 EC slaagt Packo Pumps erin om deze markten succesvol te beleveren.
Packo is nu de enige speler op de markt die een centrifugaalpomp met zo’n groot debiet in een hygiënische uitvoering aanbiedt.

Omdat voedingsregulaties steeds verstrengen, speelt Packo met deze pompen hierop in. Meer nog, men hoopt hiermee de standaard te zetten in meerdere sectoren.
Denk aan brouwerijen waar veelal nog pompen in gietijzer worden ingezet voor hoge debieten. Daar zouden hygiënische pompen zoals deze perfect de norm kunnen worden op langere termijn.

Twee miljoen koeien
Nu we toch bezig zijn over nieuwe standaarden en begrippen te introduceren, laat ons er nog eentje meegeven als afsluiter: Koeienkracht; de beste melkkoeien zijn goed voor zo’n 40 liter melk per dag of een kleine 2 liter per uur. Laat ons stellen dat 1 “koeienkracht” dus gelijk is aan 2 liter melk per uur. Wel in dat geval heeft deze pomp maar liefst de kracht van meer dan 2 miljoen koeien.

Blijf op de hoogte en mis geen artikel

Inschrijvenicon.arrow--dark