Errakal breidt innovatieve meetinstallatie uit

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023

Errakal, onafhankelijk specialist in het kalibreren van flowmeters, heeft in minder dan een uur € 100.000 opgehaald bij het publiek voor de uitbreiding van zijn innovatieve flowlaboratorium. Met de opgehaalde financiering kan Errakal de bestaande capaciteit van de meetinstallatie voor het kalibreren van flowmeters uitbreiden van 2.500m3 naar 7.000m3 en zo voldoen aan de toenemende vraag vanuit de hele wereld naar het op druk kalibreren van gasmeters. De financiering werd opgehaald via het platform van Collin Crowdfund. In minder dan een uur tijd staken 92 investeerders gemiddeld € 1.086,- in de onderneming.

Sinds 2010 is Errakal gevestigd op Chemelot (het voormalige DSM-terrein) in Geleen, waar het bedrijf beschikt over een flowlaboratorium met een vloeistof- en een gascircuit waar flowmetingen en flowgerelateerde onderzoeken plaatsvinden. Errakal is een van de weinige partijen wereldwijd die dankzij dit innovatieve laboratorium in staat is vrijwel alle facetten van flowmeters te onderzoeken. Zo is het bedrijf in staat om niet alleen flowmeters te kalibreren, maar ook de invloed van temperatuur op meters te onderzoeken of het effect van de inbouwsituatie op de kwaliteit van de meting.

Gasmeters op druk kalibreren
Als gevolg van gewijzigde wetgeving die in 2016 effectief is geworden, is de vraag naar de dienstverlening van Errakal enorm toegenomen. De nieuwe wetgeving vereist namelijk dat gasmeters die op druk worden bedreven, ook op druk worden gekalibreerd. En het op druk kalibreren is dankzij het aanwezige persluchtsysteem op Chemelot, een van de specialismen van Errakal. Bedrijven uit de hele wereld, waaronder DSM, Exxon en Shell maar ook Chinese bedrijven, doen een beroep op Errakal voor het kalibreren van flowmeters. Om te kunnen voldoen aan de toegenomen vraag naar het op druk kalibreren, wil directeur Eric Fredrikze van Errakal de capaciteit van het systeem fors uitbreiden van 2.500m3 naar 7.000m3. Op die manier kan Errakal straks ook meters met een grotere diameter, tot 300mm, kalibreren en de kleinere diameters, tot 150 mm, op druk kalibreren. Nu de financiering rond is zal de uitbreiding van de installatie met spoed worden gerealiseerd om zo te kunnen voldoen aan de enorme vraag. Errakal verwacht in de komende jaren de omzet te kunnen verdrievoudigen.

Stapelfinanciering
De totale investering in de uitbreiding van de installatie bedraagt € 275.000. In samenwerking met Rabobank en de vereniging WIB is een zogenaamde ‘stapelfinanciering’ gerealiseerd waarbij € 100.000 is ingebracht door de investeerders van Collin Crowdfund. In een klein uur staken 92 investeerders met elkaar € 100.000 in het bedrijf. In ruil voor de vijfjarige lening ontvangen de investeerders een vaste, jaarlijkse rente van 7,5%. Directeur Eric Fredrikze: “Het is ontzettend fijn om te zien dat de investeerders, net als wij, een rotsvast vertrouwen hebben in onze unieke positie in de markt en ons toekomstperspectief.”

Geschreven door

Errakal NV

Errakal the one stop shop for flow calitrations Errakal N.V. Errakal was founded in 2010 as an independent specialist in the fields of calibration and industrial services, such as engineering, asset management and maintenance of measuring systems. The... Lees meer