Aandachtspunten bij industrieel wegen van brandbare vloeistoffen tijdens afvulprocessen

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie 22 mei 2023
ATEX weegschaal
ATEX weegschaal | Foto: ABW

Bij het mengen van hoge verhoudingen ethanol en water kan er ontbrandingsgevaar bestaan bij contact met een ontstekingsbron. (Dit risico speelt overigens ook bij droge, poederachtige stoffen.) Bij het wegen en afvullen van dergelijke substanties is waakzaamheid geboden vanwege de opbouw van statische energie (en het explosiegevaar dat daaruit volgt).

Werk veiliger met ATEX
Om het risico op explosies te verminderen, is het belangrijk om potentiële ontstekingsbronnen te beveiligen. Een bewezen beveiligingsmethode is het automatisch deactiveren van weeg- en afvulelektronica bij detectie van gevaar. Ook de constructie van de weeginstallatie speelt een belangrijke rol. Om aantoonbaar veilig te zijn voor gebruik in explosiegevaarlijke omgevingen, moet de installatie zijn voorzien van een ATEX-certificaat dat overeenkomt met de geldende gevarenzone-indeling van de locatie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een verhoogd risico op gasexplosies (ATEX-zones 0, 1 en 2) en stofexplosies (ATEX-zones 20, 21 en 22).

Alle productie-, afvul- en weegapparatuur en onderliggende componenten die zich binnen een ATEX-zonering bevinden, moeten voldoen aan de ATEX-zone-certificering. Dit geldt echter niet voor onderdelen buiten de ATEX-zone, zoals volgdisplays in aangrenzende ruimtes (waarvoor de bedrading is doorgetrokken).

Hoe weet ik of mijn weegschaal voldoet aan de eisen?
Hoe kunt u er zeker van zijn dat uw weeginstallatie op de juiste manier is geproduceerd en voldoet aan de ATEX-regelgeving? De volgende zaken dienen in orde te zijn:

  • Het meegeleverde ATEX-certificaat dat conformiteit met de geldende ATEX-norm aangeeft;
  • Het zichtbare Ex-logo op de weegapparatuur, dat aangeeft dat het apparaat explosiebeveiligd is (met de E als Epsilon-teken, uitgevoerd in een zeskant).

Weegoplossingen voor gebruik in explosiegevaarlijke ruimtes
ABW levert uiteenlopende weegsystemen, -componenten en -randapparatuur voor gebruik in explosiegevaarlijke ruimtes. Meer weten? Ga dan naar de website van ABW.

Bekijk de ATEX weegoplossingen van ABW icon.arrow--dark

Geschreven door

AB weegtechniek

Lees meer