4 redenen waarom persfittingen onmisbaar zijn

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
198 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: 4 redenen waarom persfittingen onmisbaar zijn

Persfittingen winnen veel terrein op de traditionele lasfittingen. Het blijkt een goede oplossing voor de geboden vraag. Persfittingen maken installatiewerk en machinebouw sneller en flexibeler.

Een klant die skids (een samenstelling van buizen en afsluiters en bochten) bouwt, moest voor een project in een krappe ruimte boven een plafond buizen installeren. Omdat lassen niet mogelijk was hebben ze voor deze klus persfittingen toegepast. Doordat het installeren zo makkelijk en snel ging en zo’n goed resultaat gaf, maken ze skids nu ook in de fabriek met persfittingen.

1. Aanschafprijs vs. montagetijd
In aanschaf is een perskoppeling duurder dan een lasfitting. Dit prijsverschil wordt echter opgeheven, doordat persen veel sneller gaat dan lassen. De voorbereidingswerkzaamheden van de buis zijn vergelijkbaar. Bij het monteren van een persfitting, wordt de koppeling over de buis geschoven, met een perstang afgeperst en 30 seconden later is de verbinding klaar. Vergelijk dat maar eens met lassen, waarbij de onderdelen gefixeerd moeten worden voordat de koppeling dichtgelast kan worden. Na het lassen moet de las afkoelen en worden nabewerkt.

In de voedingsmiddelen industrie zijn persfittingen een goede oplossing voor het secundaire leidingwerk. Leidingen die niet direct in contact staan met voedingsmiddelen, maar het gehele proces ondersteunen. Denk daarbij onder meer aan een waterleiding en een persluchtleiding. Omdat deze leidingen vaak toegepast worden in de reguliere industrie, worden perskoppelingen ook daar vaak gebruikt.

2. Wanneer laswerk niet mogelijk of erg lastig is
Traditioneel werden secundaire leidingen altijd gelast. Een installateur heeft hiervoor gekwalificeerd laspersoneel nodig en de benodigde apparatuur. Het is niet altijd mogelijk om op locatie te lassen. Soms mag daar niet gelast worden of is het in een hele krappe ruimte waar je met lasapparatuur niet bij kan. Perskoppelingen hebben dan veel praktische voordelen. Er kan op alle plekken geperst worden, zelfs boven een draaiende werkvloer waar mensen aan het werk zijn, zonder dat het gevaar oplevert.

Ook voor de installatie met persfittingen zijn geen hittebronnen nodig zoals bij lassen of andere zware en mogelijk gevaarlijke gereedschappen. Vanwege deze eigenschap zijn persfittingen ook een ideale oplossing voor herstelprojecten.

3. Flexibeler werken bij prefab
Met lassen is slechts ten delen een prefab situatie te creëren in uw werkplaats. Het moet vervoerbaar blijven. Op locatie moet er nog steeds veel gelast worden. Met persfittingen is het hele systeem prefab voor te bereiden. Het wordt genummerd en (deels) uit elkaar gehaald. Vervolgens wordt het naar de locatie vervoerd, waar het als een bouwpakket weer in elkaar gezet wordt en vastgeperst. U kan als installateur en machinebouwer veel flexibeler werken.

4. Tekort aan gekwalificeerde lassers
Voor installateurs en machinebouwers die een tekort hebben aan vakkundige lassers, bieden perskoppelingen een mogelijkheid om bepaalde klussen toch aan te kunnen nemen. We zien dat zodra ze het gemak ervan ondervinden, ze voor een groot deel of volledig overschakelen op persfittingen. Dat zegt toch wel wat.

Drie projecten in de tijd van één
Een trend die wij de afgelopen maanden waargenomen hebben, is dat er steeds vaker grote maten (76.1, 88.9 en 108mm) worden toegepast. Dit heeft voor een deel te maken met het gebrek aan gekwalificeerd personeel voor laswerk. Daarnaast blijkt dat installateurs deze koppelingen gebruiken om in krappe ruimten te fitten. Min of meer noodgedwongen voeren ze dan een keer een klus uit met grote maten persfittingen. Dit blijkt dan heel goed te bevallen. Ze ondervinden hoe makkelijk en snel het werkt en ze zien dat het uiteindelijk onderaan de streep goedkoper is. Wanneer een project waar normaal 3 weken laswerk in zit, binnen één week gefit kan worden, wordt het mogelijk om in dezelfde tijd 3 projecten af te ronden.

10 jaar systeemgarantie
VSH is een Nederlands merk dat hun producten in Nederlands fabriceert. Ze geven 10 jaar systeemgarantie op het gebruik van hun fittingen in combinatie met een bepaalde buis. Mits de montage eisen en voorschriften zijn nageleefd. VSH staat garant voor het goed functioneren van het gehele systeem. Als er dan toch een lekkage optreedt, dan sturen ze geen nieuwe koppeling op, nee, ze lossen het gehele probleem op.

Hebben wij u nieuwsgierig gemaakt naar de mogelijkheden om persfittingen toe te passen in uw installatie? Neem dan contact met ons op.

Bezoek onze siteicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:4 redenen waarom persfittingen onmisbaar zijn

Montakon BV

Montakon is sinds 1986 de technische groothandel voor de voedingsmiddelenindustrie. Wij bieden alles voor de specialist onder één dak. Zo hebben wij een breed online assortiment met meer dan 30.000... Lees meer