De 3 voordelen van piggable bochten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: De 3 voordelen van piggable bochten

Pigging systemen worden steeds belangrijker in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Daarom is het van belang om naast het complete pigging systeem ook aandacht te besteden aan de onderdelen die nodig zijn om een compleet pigging systeem te installeren. In dit artikel de 3 voordelen van piggable bochten.

1.Gekalibreerde bochten
Om een bocht te maken, wordt de buis middels hydrovorming omgevormd. Een belangrijke eigenschap van hydrovorming is dat deze methode geen beschadiging aan het oppervlak van de bocht kan veroorzaken. Na het buigen wordt de bocht op een andere machine gekalibreerd waarna de ovaliteit gemeten in het midden van de radius maximaal 1,5% van de diameter bedraagt. Bij een DN80 (85 x 2) bocht betekent dit een maximale afwijking van ± 1,2 mm.

2.Grote radius
Om een optimaal resultaat te garanderen, bevelen de meeste systemen aan om in het leidingsysteem minimaal 1.5D bochten te gebruiken. Hoe groter de radius van de bocht, hoe minder weerstand de pig in het leidingsysteem krijgt.

3.Lange laseinden
Door de lange laseinden is de bocht perfect om orbitaal te lassen. Een belangrijk voordeel is dat de kwaliteit met een orbitaallassysteem ten opzichte van handlassen zeer hoog is. De gladde las die bereikt kan worden met een orbitale lasmachine zorgt voor een goede doorstroom van de pig. Daarnaast heeft orbitaal lassen als voordeel dat er minimaal of geen high low plaatstvindt in het leidingwerk. Zodoende kan de pig niet beschadigen tijdens het proces.

De keuze van de juiste bocht heeft een grote invloed op het uiteindelijke pigging resultaat. Bij het hanteren van de juiste gekalibreerde bochten, bocht radius en dikte van de lasnaad kan de pig zonder weerstand door het leidingwerk en zal de pig en het pigging systeem minder snel beschadigen.

Normering en ruwheid
Bij bochten wordt meestal gevraagd te voldoen aan DIN11867. In deze DIN normering is echter geen ruwheid opgenomen. Montakon laat deze bochten speciaal produceren van buis 0,4µm en op de lasnaad 0,8µm. Deze buis is EHEDG gecertificeerd.

Meer zienicon.arrow--dark

Geschreven door

Logo van:De 3 voordelen van piggable bochten

Montakon BV

Montakon is sinds 1986 de technische groothandel voor de voedingsmiddelenindustrie. Wij bieden alles voor de specialist onder één dak. Zo hebben wij een breed online assortiment met meer dan 30.000... Lees meer