Voor het opwarmen van water of in een productiekringloop wordt gewoonlijk de stoom via een injectiebuis in het medium geblazen. Daarbij zal het vermengen van het water en de stoom tot implosie van de stoombellen leiden, met als gevolg veel lawaai en cavitatie.
Bij de nieuwe uitvoering wordt het op te warmen medium direct in de venturi zelf versneld. De stoom wordt tangentiaal in de ruimte buiten de konus ingevoerd. De stoom wordt nu door de ringspleet in de konus gedrukt, hierbij ontstaat er een “mantel” die als een deken om het uittredende medium wikkelt en condenseert. Deze stoominjectoren zijn klein en kunnen makkelijk in een tank of reservoir ingebouwd worden.
Door de gecondenseerde stoom wordt het materiaal thermisch sterk belast. Daarom worden de injectoren alleen uit austenitische roestvaste stalen vervaardigd. Tevens zijn de stoominjectoren toe te passen voor het vermengen van twee componenten. Bij gelijke toediening van twee te mengen componenten in de stoominjector, zorgt de ringspleet voor een zeer gelijkmatige verdeling.
De daarop volgende stromingsturbulentie in de konus zorgt voor een snelle en optimale menging. De nieuwe generatie stoominjectoren wordt al veel toegepast voor het direct verwarmen bij de productie van soepen, sauzen, mayonaise, olie, kaarsen, papier, bier, vlees, wey, ragout, kaas enz. Een set van stoominjectoren wordt veelal toegepast als hoge druk waterreinigingsstations.