Correcte monstername bespaart kosten

icon.highlightedarticle.dark Tech & Productie
48 bekeken Laatste wijziging: 8 mei 2023
Article image of: Correcte monstername bespaart kosten

Met monsternamekranen kun je steriele monsters nemen. Zo voorkom je dat een besmet monster leidt tot afkeur van een hele batch voedingsmiddelen, wat aardig in de papieren kan lopen.

Wereldwijd voelen we de nasleep van coronapandemie. Aan het begin van de pandemie kwam een groot deel van de maatschappij vrijwel tot stilstand. In die periode zijn nauwelijks voorraden van ­grondstoffen ­aangelegd, waardoor er nu een enorm tekort is ontstaan. Ook op ­logistiek gebied zijn er problemen. Havens liggen vol en transportcontainers zijn ­nauwelijks te vinden. Voedingsmiddelenproducenten merken dit bij de ­productie, consumenten zien dit terug aan de hogere prijzen in de supermarkt. Hoe zorg je er dan als voedingsmiddelenproducent voor dat de ­productie zo efficiënt mogelijk uitgevoerd wordt? Correcte monstername levert niet alleen kwaliteitsvoordelen, maar ook kostenbesparing op.

Een besmet monster kan leiden tot de afkeur van een volledige batch. Dit kan hoog oplopen in kosten doordat grondstoffen, materialen of producties afgeschreven moeten worden. Die onverwachte kosten kun je voorkomen door het gebruik van de juiste monsternametechnologie. De technologie is waarschijnlijk het meest kritische aspect voor het nemen van een kwalitatief goed en steriel monster en voor procesbescherming. Wanneer de monsternamekraan niet geschikt is, dan wordt niet alleen het monster maar ook het product in gevaar gebracht.

Gebruik een geschikte monsternamekraan om een steriel monster af te ­nemen. Monsternamekranen zijn er in verschillende types met ieder ­specifieke eigenschappen. De keuze wordt gebaseerd op verschillende ­afwegingen, waaronder het type product en proceseigenschappen. Een monsternamekraan die in sanitaire processen wordt toegepast, moet goed te reinigen zijn. Daarbij is het ook belangrijk om rekening te houden met de plaatsing van de kraan: door verkeerd plaatsen kunnen dode hoeken ontstaan. Daardoor wordt het moeilijk om de kraan te reinigen. Ook de mogelijkheid tot het steriliseren van de kraan is een vereiste. Bovendien dient de kraan aan de FDA-eisen te voldoen. Een hoop om rekening mee te houden, maar het correcte gebruik van de juiste monsternametechnologie kan veel kosten besparen.

________________________________________________
Amy van der Heide
Monsternamespecialist bij Hitma

Geschreven door

Logo van:Correcte monstername bespaart kosten

Hitma B.V.

Bij Hitma denken we graag met je mee. We begrijpen dat processen in elk bedrijf anders zijn. Daarom werken wij intensief samen om een technische oplossing op maat te kunnen... Lees meer