Alles over processing en handling van vloeistoffen en gassen

FluidsProcessing.nl
Zoeken

     

     

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!
Lees de maandelijke nieuwsbrief.

Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

Fluids Processing nummer 5

Hieronder vindt u een overzicht van de artikelen verschenen in nummer 5 van 2017.
Via de lijst hieronder kunt u het artikel als pdf downloaden. Klik op de cover hiernaast om het gehele blad als bladerversie te openen.

In dit nummer: Innovaties; melkzuren; mierenzuur; visie; optimalisatie; energiezuinig; beursoverzichten; kristallisatie

Verschenen: 24-10-2017

Neem contact op met de redactie

 
Lees dit artikel
pag. 10

Klant wil totaaloplossing en zoekt zijn weg in alternatieve grondstoffen

Peter Haesen van Ekato Nederland: In nummer 4 2017 van Fluids Processing op pagina 7 haalden we het al even aan. Inspelend op de marktontwikkelingen paste Ekato onlangs de strategie aan. Dat maakt ons nieuwsgierig welke trends zij precies signaleren en hoe zij daar verder op in gaan spelen. Peter Haesen van Ekato BV in Nijkerk praat ons bij.
Peter Haesen is salesmanager bij het ruim dertig jaar oude Ekato BV dat de verkoop in Nederland en Vlaams België regelt voor het hoofdkantoor. Haesen: “In onze regio lopen op dit moment een behoorlijk aantal onderzoeks- en pilotprojecten op het gebied van bio-fuels en bio-chemicals. Hieraan valt te merken dat de procesindustrie zich in een transitiezone bevindt van traditionele, aardoliegebaseerde productie naar processen gebaseerd op organische grondstoffen. Daarnaast zoeken klanten steeds meer naar totaaloplossingen, inclusief de daarbij behorende garanties en certificering (Atex, CE, etc.).” Ekato gaat voor langdurige relaties en besteedt daarom ook veel aandacht aan afwikkeling en nazorg van projecten. Haesen: “In de loop der jaren is er wel veel veranderd. In de beginjaren maakten wij vaak zelf de ontwerpen en calculaties. Die dan zelfstandig werden omgezet in een offerte. Nu treden wij meer op als intermediair tussen de klant en onze fabriek in Duitsland die dan de aanvraag uitwerkt. Maar we kunnen onze expertise uit het verleden goed gebruiken voor het invullen van de ontwerpprogramma’s voor roerwerken die we met de klant bespreken.”
Lees dit artikel
pag. 12

Stikstofinjectie geeft Groninger-gas

Hooghiem van Gasunie duidt de haken en ogen aan omzetten naar laagcalorisch gas In een onlangs verschenen TNO-rapport stelde de organisatie dat er misschien meer stikstoffaciliteiten bij moeten komen om buitenlands hoogcalorisch gas om te vormen tot het laagcalorisch Gronings-gas. Gasunie, eigenaar van dergelijke fabrieken, spreekt die bewering tegen. “Sinds een aantal jaren hebben we juist werk gemaakt van de internationalisering van gasstromen. We zijn als Nederland uitgegroeid tot een knooppunt in Europa op het gebied van gas. Stikstoffabrieken voor kwaliteitsconversie staan er al lang en dat lijkt op dit moment voldoende.” Dat zegt Joost Hooghiem, plantmanager van de ondergrondse gasopslagen van de Gasunie, waar ook stikstofinstallatie Zuidbroek onder valt.
“Wij bekijken jaarlijks de beschikbare capaciteit in Nederland om voldoende Groningen-gas naar het hele marktgebied te krijgen. Onlangs deden we dat weer in verband met het netwerkontwikkelingsplan. Dit plan beschrijft de ontwikkeling van vraag en aanbod van gas en de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de gasinfrastructuur in Nederland. Wij analyseren aan de hand van het huidige gaswinningsniveau of de bestaande capaciteitsmiddelen, zoals de verschillende gasopslagen beschikbaar zijn. Daaruit blijkt dan of uitbreiding van onze stikstoffaciliteiten nog nodig is,” aldus Joost Hooghiem. Gasunie heeft vier stations voor kwaliteitsconversie, Ommen, Wieringermeer, Pernis en een piekinstallatie op Zuidbroek. “Daarmee beschikken wij momenteel over voldoende kwaliteitsconversiecapaciteit.”
Lees dit artikel
pag. 18

Schimmel kan efficiënt melkzuur maken

Vinding van Wageningen Universiteit Research (WUR) “We hebben met succes een schimmel genetisch gemodificeerd om op een efficiënte manier melkzuur te produceren. Dit nieuwe proces heeft tal van voordelen. Zoals een hoge opbrengst, hoge productiviteit en er zijn geen bijproducten zoals gips.” Aan het woord is prof. dr. Gerrit Eggink, hoogleraar industriële biotechnologie aan de Wageningen Universiteit & Research (WUR). Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van microbiologische systemen waarmee on- der meer chemicaliën en brandstoffen kunnen worden geproduceerd.
“Industriële biotechnologie doen we heel vaak in samenwerking met industriële partners zoals Total,” zegt Gerrit Eggink. Hij is accountmanager geweest voor de samenwerking met Total vanaf ongeveer 2008 toen het specifieke project startte. Eggink wordt bijgestaan door Ruud Weusthuis, universitair hoofddocent bij bioproces-engineering. Evenals Eggink werkt hij aan de ontwikkeling van het omzetten van biomassa in chemicaliën en brandstoffen. Binnen dit project is Weusthuis projectleider geweest. “Het begon ongeveer acht jaar geleden toen zowel duurzaam als biologisch afbreekbaar is,” legt Weusthuis de start van het project uit. “WUR ontwikkelde een proces op basis van een schimmel die melkzuur maakt en heeft die stam en dat proces inmiddels aan Total overgedragen. Die test nu in Californië hoe goed dat proces zich in hun eigen handen gedraagt.” Eggink voegt toe: “We voldeden tijdens het project telkens aan de gestelde targets. Dat betekent dat we de einddoelen hebben gehaald rond de performance van deze schimmel. Op dit moment bekijken ze in Californië of de resultaten die wij behaalden, gereproduceerd kunnen worden in hun faciliteiten. Als we het vergelijken met wat er in de literatuur staat, doen we het ongeveer twee keer zo goed als wat tot nu toe beschreven is. Tot zover is het echt een heel mooi proces.”
Lees dit artikel
pag. 36

Kristallisatie vraagt om constante temperatuur

Energiezuiniger en zuiverder resultaat Voor het zuiveren van chemicaliën door kristallisatie bouwde SoliQz een pilotplant op Plant One Rotterdam in Rozenburg, pal naast het Huntsman-hoofdkantoor. Dirk Verdoes, CTO bij SoliQz gaf ons een rondleiding. Vooral de maatregelen om het proces op een gelijkmatige temperatuur te houden, springen in het oog. Van ‘gewone’ met aluminiumfolie afgedekte isolatie tot geavanceerde, verwarmde flowmeters.
SoliQz is een samenvoeging van solid, liquid en als laatste de beginletter van één van de oorspronke- lijke partners Zeton. Daarmee maakt het bedrijf meteen duidelijk aan vast-vloeistof scheidingen te werken. Dirk Verdoes: “De waskolomtechnologie die we hier proberen in de markt te brengen, is in het verleden door TNO ontwikkeld. SoliQz heeft de exclusieve, wereldwijde licentie van TNO voor de technologie. Bij SoliQz zetten mijn collega Nicolaas Viets en ik de stappen naar een brede marktintroductie. Het uitgangspunt daarbij is dat hoe zuiverder chemicaliën, hoe hoogwaardigere toepassingen onze klanten er mee kunnen maken. In tegenstelling tot destillatie brengen we bij kristallisatie het proces tot het smeltpunt van de stoffen in plaats van het veel hogere kookpunt. Behalve een zuiverder product levert dit ook veel energiebesparing op. Na twee demonstraties van de technologie op industriële schaal, werd de technologie ondergebracht bij SoliQz en volgde in 2015 een nauwe samenwerking met de Amerikaanse apparatenbouwer Armstrong Chemtec.” Dat Armstrong gelooft in de technologie, bewijst wel het feit dat Verdoes en Viets alle ruimte krijgen om hun vinding verder te ontwikkelen. In de pilotopstelling van SoliQz bij Plant One Rotterdam vinden haalbaarheidsonderzoeken plaats en worden validatietesten voor klanten van SoliQz uitgevoerd. Met de resultaten van die tests kan de installatie op volledig industriële schaal ontworpen worden en helemaal naar wens bij klanten gebouwd en ingezet. De waskolomtechnologie is in de loop der jaren vijftig maal getest op pilotplantschaal en er zijn twee (semi) commerciële installaties geleverd.
 
 .
 .
 .