Alles over processing en handling van vloeistoffen en gassen

FluidsProcessing.nl
Zoeken

     

     

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!
Lees de maandelijke nieuwsbrief.

Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

Fluids Processing nummer 3

Hieronder vindt u een overzicht van de artikelen verschenen in nummer 3 van 2016.
Via de lijst hieronder kunt u het artikel als pdf downloaden. Klik op de cover hiernaast om het gehele blad als bladerversie te openen.

In dit nummer: In dit nummer : Proces Innovatie Prijs 2016 ; Plantmanager of the Year 2016 ; biobased ; Wots ; 30 jaar Lean ; Bag-in-box verpakking ; afvalwater ; LNG

Verschenen: 27-05-2016

Neem contact op met de redactie

 
Lees dit artikel
pag. 12

Drie vloeistofexperts scoren het beste in de procesindustrie

Plant Manager of the Year 2016 komt zeker uit Rotterdam De Plant Manager of the Year 2016 heeft drie Rotterdamse nominaties voor de finale opgeleverd. Het zijn Koos Donkers, terminal manager bij Vopak; Robert van den Kieboom, directeur van Euroliquids Europoort; en Jeroen van Woerden, sitemanager bij Kemira Rotterdam. Alle drie benadrukken dat ze het samen met hun team deden. Maar zij drieën vormden duidelijk de motor voor hun bedrijf op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en productiviteit.

“Ik ben onder de indruk van de voordracht,” reageert Koos Donkers (53). Hij werkt sinds 36 jaar voor Vopak Nederland en is momenteel locatiemanager van Vopak Terminals Botlek West (Vtbw). Dat houdt in dat hij op twee locaties in de Chemiehaven en TTR (Tank Terminal Rotterdam) de scepter zwaait. “Het is toch een compliment van de directie voor mij en mijn team. We zijn binnen het Rotterdamse bezig met een heel groot integratieproject van de twee locaties waarvan ik de manager ben met als doel een efficiënte organisatie neer te zetten. We zijn nu bijna in het derde jaar en bevinden ons in de afrondende fase. In juni moet de centrale controlekamer gerealiseerd zijn van waaruit de processen van buiten deze twee locaties gestuurd gaan worden.” Tot nu toe loopt het goed maar het ging niet helemaal zonder slag of stoot. “Dan kom je op een heel gevoelig punt binnen Vopak Nederland met alle inspraak die er is,” legt Donkers uit. “We hebben een gedragsveranderingsprogramma opgestart, genaamd 2.45. Dat refereert aan het wereldrecord hoogspringen en wij proberen het wereldrecord tankopslag te bereiken.” Doordat iedereen kan meepraten, wordt er binnen alle geledingen van Vopak meer gedacht in mogelijkheden dan onmogelijkheden, vertelt Donkers.
Lees dit artikel
pag. 29

Recyclebare bag-in-box verpakking voor lijmen

De Groenste Fabriek van Nederland werkt volledig met hernieuwbare energie Door de keuze voor uitsluitend hernieuwbare energie is de vestiging van Unipro in Haaksbergen 100 procent CO2 -neutraal. Het gebruik van de resources voor de productie van lijmen, gietvloeren en andere producten voor het leggen, onderhouden en renoveren van vloeren, is geoptimaliseerd. Hierdoor is het waterverbruik met 80 procent verminderd en de energie-efficiëntie verdubbeld. Voor het verpakken van lijm en voorstrijk voor vloerbedekkingen ontwikkelde het bedrijf, samen met klanten en leveranciers, de duurzame Cube It Simple bag-in-box verpakking.

Aan de rand van Haaksbergen springt de duurzaam ontworpen nieuwbouw van Unipro in het oog. Het bedrijf, onderdeel van de Duitse Uzin-Utz Gruppe, levert een breed assortiment producten voor het plaatsen, onderhouden en renoveren van alle soorten vloeren. Het gebogen vegetatiedak, de houten bouwconstructie en het vele glas, aan de zonnekant, sluiten mooi aan op de landelijke, groene omgeving aan de rand van het dorp (zie kader). Ook de inrichting is zo duurzaam mogelijk. Gekozen werd voor vloerbedekking van recyclet materiaal, ledverlichting, FSC hout, verlichting van recyclede PET-flessen en tafels van inlands eiken. Het vele glas in het gebouw staat voor transparantie. Het belang van de duurzame architectuur van het gebouw is ondergeschikt aan duurzaam produceren, zegt duurzaamheidspecialist en interieurarchitect Maurice Beijk. “Het gebouw is niets meer en niets minder dan een visuele verschijningsvorm van de visie van ons bedrijf op duurzaamheid en innovatie. Het gebouw is nodig voor een prettige werkomgeving en de productie van duurzame producten.” Het bedrijf heeft geen aansluiting op het gasnet en is voor de energievoorziening 100 procent afhankelijk van zon, wind en biomassa. “Unipro is 100 procent CO2 -neutraal,” zegt Beijk bondig.
Lees dit artikel
pag. 36

Oplosmiddelvrij produceren vanaf 2030

Dishman Netherlands: ‘We hebben een transparant MVO-beleid’ Het farmaceutisch/chemische bedrijf Dishman Netherlands in Veenendaal wil in 2030 geheel oplosmiddelvrij produceren. “Hiervoor passen we in het bedrijf duurzame maatregelen toe gekoppeld aan een transparant MVO-beleid,” zegt Jeroen de Jong, manager Qhse (Quality, Health, Safety and Environment) van het bedrijf. “We hebben de ambitie om in 2030 zonder schadelijke oplosmiddelen en geheel afvalvrij te produceren.” Voor het produceren van cholesterol en vitamine D, maakt Dishman gebruik van wolvet, een bijproduct uit de productie van schapenwol.

Jeroen de Jong heeft zich de afgelopen jaren veelal beziggehouden met de typische milieu- en veiligheidszaken die spelen bij een chemisch bedrijf als Dishman Netherlands. Sinds twee jaar leidt hij de Qhse-afdeling van elf mensen, die zich bezighouden met kwaliteit, milieu en veiligheid. “De Dishman Group is een Indiaas bedrijf. Dishman Netherlands maakt deel uit van de Dishman Group en produceert cholesterol- en vitamine D-producten: als je cholesterol namelijk bestraalt met uv-licht ontstaat vitamine D. We produceren hier op onze productiesite in Veenendaal met name cholesterol uit wolvet. Vroeger floreerde hier de wolindustrie (de fabriek van ‘Scheepjeswol’ startte ooit in Veenendaal). In de jaren veertig ontstond een bij-activiteit: het produceren van cholesterol uit wolvet. Wolvet is het vet dat een bijproduct is van de wolwasserij. Als je ruwe wol gaat wassen, houd je mooie schone, ongekamde wol over en een fractie vet. En dat vet bevat veel cholesterol.” Cholesterol wordt geproduceerd voor de diervoedermarkt, de cosmetische industrie en de producenten van vitamine D. Het gaat jaarlijks om enkele honderden tonnen. De Jong: “Wat betreft de vitamine-D-producten moet je denken aan farmaceutische ingrediënten. We produceren niet op fabrieksschaal maar op laboratoriumschaal. Het is een heel actieve stof en je hebt er weinig van nodig.”
Lees dit artikel
pag. 38

Kansen voor bioraffinaderij Rotterdam met isobutanol

Onderzoek naar vergroening van de chemie toont aan Er liggen commerciële kansen om de chemie te vergroenen door de chemische bouwstof isobutanol voortaan te produceren uit houtachtige grondstoffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Isobutanol Platform Rotterdam (Ibpr), een consortium van kennisinstellingen en bedrijven. Het betreft 2-methyl-1-propanol of isobutanol, ook wel isobutylalcohol genoemd, een primaire alcohol. De stof die ervan wordt gemaakt, maakt als additief van diesel de brandstof een stuk schoner. Maar het is ook te gebruiken voor oplosmiddelen, weekmakers en esters voor reuk- en smaakstoffen en als bestanddeel van lakken en drukinkten. Zelfs whiskey bevat een klein beetje isobutanol.

Sobutanol kan geproduceerd worden door raffinage van fossiele grondstoffen. Het ontstaat door de zogenoemde Guerbet-reactie van een mengsel van methanol en 1/propanol. Alternatief is de fermentatie van koolhydraten afkomstig van biomassa en onder invloed van micro-organismen. Met name dat laatste aspect acht het consortium interessant om de productie te verduurzamen en te vergroenen. Donderdag 7 april overhandigde het platform, na gedegen onderzoek, haar openbare eindrapport aan de gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de Provincie Zuid-Holland (economische zaken). De provincie ondersteunt diverse projecten en bedrijven om de vergroening van de chemie binnen Nederland te stimuleren en heeft financieel bijgedragen aan het isobutanol-project via het Efro-programma ‘Kansen voor West’. Ook voor vervolgonderzoek zou de provincie bereid zijn in de buidel te tasten, althans de gedeputeerde wil zich daar hard voor maken.
 
 .
 .
 .