FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2017-1 21-02-2017
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Fluids Processing Benelux 2017-1
Gas; Automatisering ; studenten ; forwarded osmose ; energiezuinig concentreren ; frequentieregelaars ; duurzaam ; brandstoffen ; bio-methanol ; processimulatie ; proefinstallatie ; grondstoffenbeheer ; veiligheid

Verschenen: 21-02-2017
Angst is slechte raadgever Column Christien Nuboer
Angst is slechte raadgever
Column Christien Nuboer Dit is mijn tiende jaar als hoofdredacteur. en hoewel ik daar voor al bij het blad werkte, was de overstap eerst best wel een beetje eng. Maar inmiddels weet ik dat de procesindustrie een van de leukste branches is en ontplooien we onder leiding van een nieuwe uitgever weer allemaal nieuwe dingen om u als lezer van dienst te zijn. dus weg met die angst. dat deed me ook besluiten om weer eens een kijkje bij onze oosterburen te nemen. twee jaar geleden was dat bij een congres van een duits collegablad en nu kreeg ik een uitnodiging van bedrijven die zich bezighouden met sensoren en big data.
pagina 3
Voorstander Van CO2-heffing. mits mondiaal Vnci-directeur Colette Alma over de komende verkiezingen
Voorstander Van CO2-heffing. mits mondiaal
Vnci-directeur Colette Alma over de komende verkiezingen “We zijn een voorstander van de invoering van een CO2 -heffing, mits daar mondiaal afspraken over worden gemaakt. Het kan niet zo zijn dat slechts de landen van de Europese Unie daartoe overgaan.” Dat stelt Colette Alma-Zeestraten, directeur van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (Vnci) en tevens secretaris van het bestuur. Ze beantwoordt onze vragen over de verkiezingsprogramma’s van de diverse politieke partijen.
Vooraf maakt Colette Alma duidelijk dat de belangenvereniging geen voorkeur voor een partij heeft of ze zal uitspreken. “Wij zijn er voor gemaakt om met alle politieke partijen samen te werken. We zullen dan ook geen stemadvies geven.” Ze kan wel haar visie op de verkiezingsprogramma’s in het algemeen geven. Wordt er voldoende rekening gehouden met de wensen van de chemische bedrijven?
pagina 14
Het gaat nu om toegankelijkheid van data Sneller en nauwkeuriger binnen een mum van tijd
Het gaat nu om toegankelijkheid van data
Sneller en nauwkeuriger binnen een mum van tijd Data is waar het steeds meer om gaat. In plaats van hardware ligt de nadruk nu op software, en vooral de toegankelijkheid van data. Een expert op dit gebied bij Penko is Gijs van Doesburg. Hij is als engineer nauw betrokken bij de ontwikkeling en toepassing van een programma waarmee de weegspecialist verder kijkt dan wegen en doseren. Van Doesburg legt uit wat je met dit programma kan.
Gijs van Doesburg van Penko: “In 2006 startten we naar aanleiding van vragen van onze klanten met de ontwikkeling van pakketten voor het loggen van data. Bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie maar ook uit de bredere procesindustrie willen steeds meer productie- en procesdata opslaan en bewerken. Niet alleen voor tracking en tracing maar ook de optimalisatie van productie-installaties en het opsporen van de oorzaken achter productiestops vereisen data. In de beginperiode ontwikkelden wij daarvoor oplossingen die toen nog klantspecifiek waren. Maar het bleek al snel dat we dit breder moesten aanpakken.”
pagina 16
Complexiteit speelt industrie nog parten Rob Hommersen en Aldert Schollaardt van Endress+Hauser
Complexiteit speelt industrie nog parten
Rob Hommersen en Aldert Schollaardt van Endress+Hauser Op dit moment staat de procesindustrie voor grote uitdagingen, weten Rob Hommersen en Aldert Schollaardt van Endress+Hauser. Wat zien zij als de belangrijkste trends en hoe speelt een familiebedrijf als Endress+Hauser dat die markt bedient daar op in? Over digitalisering, emoties en snelle fluctuaties.
De eerste trend tekent zich duidelijk af, aldus Rob Hommersen en Aldert Schollaardt: digitalisering. Schollaardt: “We zien allemaal wat er op ons afkomt, IIOT; big data enzovoorts. Daar heeft iedereen zijn eigen ideeën, bloedgroep en statement over. Maar het blijft een evolutie en zeker geen revolutie. Het startte ooit met internet maar begint steeds meer manifest te zijn en een vanzelfsprekendheid te krijgen als al die andere vormen van communicatie. Het wordt wel steeds meer ingevuld en dan kom je in de megatrends als digitalisering en wat er allemaal mogelijk is. We weten dat door dingen aan elkaar te knopen, er steeds meer kan. Dat is aan de ene kant beangstigend maar aan de andere kant uitdagend.” Hommersen neemt het stokje over. “Je kunt zelfs een totale ommekeer van de markt krijgen doordat er compleet nieuwe business modellen ontstaan die niemand heeft voorzien. Denk aan het schokeffect van Google die investeert in industriële automatisering. Als je ziet hoeveel kapitaal daar al achter zit en wat ze kunnen doen met alle netwerkmogelijkheden die zij al hebben… Ik denk dat digitalisering in de industrie stapsgewijs gaat maar bedenk, het is wel een versneller.”
pagina 18
Chemiebedrijven flirten met kringloopeconomie Procesindustrie gaat circulair
Chemiebedrijven flirten met kringloopeconomie
Procesindustrie gaat circulair Voor de procesindustrie lijkt een vooruitstrevende rol in de circulaire economie weggelegd. Een overgang van fossiele grondstoffen naar steeds meer biobased feedstocks. De technologie voor biopolymeren is vergevorderd. Ook de oude garde haakt erop in. Maar de opgave is niet eenvoudig.
De economie is al een beetje circulair. Architecten ontwerpen gebouwen met glas, karton en hout en zo min mogelijk beton die aan het eind van hun levensduur volledig demontabel zijn. Bedrijven als Desso (tapijt) en Van Houtum (papier) nemen hun producten in de afdankfase terug en zetten die voor een zelfde hoogwaardige toepassing in. Er bloeien constructies op om producten te leasen in plaats van te kopen, zoals Philips met zijn licht (‘Pay-per-Lux’). De servicegerichte concepten zetten producenten aan betere producten met makkelijker herbruikbare onderdelen te maken.
pagina 20
Maintenance en M+R in Antwerp Expo 29 en 30 maart 2017  Actualiteit in maintenance en procesinstrumentatie
Maintenance en M+R in Antwerp Expo 29 en 30 maart 2017
Actualiteit in maintenance en procesinstrumentatie Op woensdag 29 en donderdag 30 maart 2017 is Antwerp Expo gastheer voor de 12de editie van de onderhoudsvakbeurs Maintenance die gelijktijdig plaatsvindt met M+R, hét futureproof forum voor procesinstrumentatie. Tijdens deze tweedaagse beurs worden alle richtinggevende concepten en technologieën op het vlak van productiebetrouwbaarheid en procesinstrumentatie samengebracht.
De verlenging van de levensduur van machines en het vermijden van onverwachte kosten, een efficiënter beleid van shutdowns: die doelstellingen staan bovenaan het prioriteitenlijstje van ieder onderhoudsteam. Maintenance manifesteerde zich de voorbije jaren als het gedroomde forum waar onderhoudsdepartementen uit en contractors voor productie-, proces- en infrastructuuromgevingen de nieuwste trends en spitsvondige productinnovaties en diensten konden ontdekken binnen industrieel onderhoud, assetmanagement, shutdowns en productiebetrouwbaarheid.
pagina 22
Atex-event Maarssen eind 2016 bood praktische insteek Je realiseren wat de gevolgen zijn van een explosie is een belangrijke stap
Atex-event Maarssen eind 2016 bood praktische insteek
Je realiseren wat de gevolgen zijn van een explosie is een belangrijke stap Eind november 2016 organiseerden IAB Ingenieurs (NL) en Adinex (B) het eerste Atex Event. Het gevarieerde programma gaf de negentig bezoekers een kijkje in de keuken van zonering en persoonscertificering maar bood vooral een praktische component. Zoals bij de live montage en inspectie van elektrische apparatuur en een demonstratie waaruit de kracht van explosies bleek.
Opleidingsinstituten IAB Ingenieurs en Adinex organiseren uiteenlopende cursussen, trainingen en workshops vanuit het gedachtengoed van de Atex-richtlijnen (114 en 153). Eigenaar ir. Andries Brakke van IAB: “Hoewel de Atex-richtlijn al ruim tien jaar van kracht is, blijkt explosieveiligheid nog láng niet bij alle relevante bedrijven in orde. Dit is niet altijd onwil maar vooral gebrek aan kennis en ervaring en soms ontbreekt ook het besef van het belang ervan. Het is en blijft een lastige materie waarin vele aspecten een beslissende rol kunnen spelen.
pagina 24
Betrouwbare meetwaarden door radarsensoren met 80 GHz Ongevoelig voor productveranderingen of aangroei over gehele meetbereik
Betrouwbare meetwaarden door radarsensoren met 80 GHz
Ongevoelig voor productveranderingen of aangroei over gehele meetbereik Door gebruik te maken van radarsensoren met 80 GHz als zend frequentie wordt de meting bij veel toepassingen betrouwbaarder. Vrijwel dagelijks worden zo nieuwe toepassingen mogelijk. Veel gebruikers hadden tot het bestaan van de nieuwe frequentie een eigen strategie ontwikkeld om met de onnauwkeurigheden in de praktijk om te gaan. Sommigen controleerden de metingen nog steeds met de hand. Anderen kozen voor meetmethoden met hoge onderhoudskosten.
Bij de productie van titaandioxide zijn de eisen die aan de materialen van sensoren worden gesteld uitzonderlijk hoog. Het procesdeel van de niveausensoren wordt rechtstreeks in een desintegratiereactie geplaatst waarbij agressie­ve dampen ontstaan die ook nog eens een sterke neiging tot aangroei hebben. Een 26 GHz radar­ generatie met hoornantenne voorzien van een teflonplaat om de antenne te beschermen tegen aangroei leverde ondanks regelmatig preventief onderhoud foutieve meetresultaten.
pagina 27
Gebruikers en leveranciers in gesprek over duurzame oplossing levensduurverwachting Het draait om bewustwording
Gebruikers en leveranciers in gesprek over duurzame oplossing levensduurverwachting
Het draait om bewustwording Praten gebruikers en leveranciers inderdaad langs elkaar heen? Helemaal de vinger erachter krijgen, lukt in ieder geval niet terwijl dat wel zou moeten. WIB en FHI slaan nu de handen ineen om partijen bij elkaar te brengen. Ultieme doel: Life Cycle Management. Arnold de Jong van WIB schetst de weg er naar toe.
Het onderwerp komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen: Life Cycle Management. Het krijgt nu alleen wel een duidelijk naamplaatje en een roadmap doordat WIB (Vereniging van eindgebruikers van procesautomatisering) het op de agenda plaatste. Arnold de Jong geeft een voorbeeld. “Een beetje oliemaatschappij heeft al snel 50.000 OSlicenties. Maar de softwareleverancier heeft er meer dan 500 miljoen op de markt gezet. Dat impliceert voor die oliemaatschappij dat als de softwareleverancier de ondersteuning op een gegeven moment stopt omdat het niet meer loont, de oliemaatschappij of hij het wil of niet toch alles aan moet passen. Maar zo gaat het bij alle leveranciers. Zij rekenen voor levensduur van een product gemiddeld ongeveer vijf jaar.
pagina 28
Discussie rondom alternatieve zuiveringstechnologieën  ‘Schoonebeek-water’ schreeuwt om schone aanpak
Discussie rondom alternatieve zuiveringstechnologieën
‘Schoonebeek-water’ schreeuwt om schone aanpak Minister Kamp van EZ beslist voorjaar 2017 of de injectie van het zoute olieproductiewater uit Schoonebeek in lege Twentse gasvelden nog de geijkte oplossing is. Onder de alternatieven bevindt zich veelbelovende milieutechnologie. NAM ziet nog wel wat beren op de weg.
De injectie van dagelijks 3 miljoen liter (omgere- kend 125 tankwagens) zout productiewater uit de Schoonebeekse oliewinning in de Twentse bodem houdt de gemoederen flink bezig. Het draagvlak is weggesijpeld, de angst voor bodemdaling en aardbevingen is groot. Naast de provincie Overijssel, vijf Twentse gemeenten en tal van plaatselijke politieke partijen, dorpsraden en natuur- en milieuorganisaties deed de voltallige Tweede Kamer een dringend beroep op NAM van de oliewinning in Schoonebeek af te zien. Om de maatschappelijke weerstand te pareren, vervroegde minister Kamp van EZ de zesjaarlijkse evaluatie van de waterinjectie door NAM.
pagina 30
Onderzoek door Wageningen Universiteit Research naar biobased bindmiddelen in verf Veelbelovend en bijna marktrijp
Onderzoek door Wageningen Universiteit Research naar biobased bindmiddelen in verf
Veelbelovend en bijna marktrijp “Binnenkort gaan we starten met tests in de verfindustrie wat betreft biobased bindmiddelen.” Dat meldt Jacco van Haveren van Wageningen Universiteit Research (WUR). Hij coördineert de chemieactiviteiten binnen het Wageningse instituut Food en Biobased research. Van Haveren stuurt pakweg dertig mensen aan die zich allemaal bezighouden met de ontwikkeling van chemicaliën uit verschillende soorten biomassa. Dat laatste kunnen diverse soorten suikers zijn, zetmeel, cellulose en lignine, houtachtige materialen of plantaardige oliën en vetten.
Het project om biobased acrylverf te maken, loopt al geruime tijd maar spitst zich nu toe op het maken van biobased bindmiddelen. Het is een publiek/privaat traject dat deels door de Nederlandse overheid wordt betaald en deels door het bedrijfsleven. Er zijn enkele tonnen mee gemoeid.
pagina 32
Onderzoek naar energiebesparing met kosteneffectieve warmteopslag  Een faseovergangsmateriaal dat zich leent voor stabiele buffering
Onderzoek naar energiebesparing met kosteneffectieve warmteopslag
Een faseovergangsmateriaal dat zich leent voor stabiele buffering ECN ontwikkelt energie- en kostenbesparende technologie voor industriële warmteopslag. Recent is daartoe een testinstallatie en bijbehorend rekenmodel ontwikkeld, vertelt Robert de Boer. Hij is als chemisch technoloog werkzaam bij ECN voor het programma energiebesparing in de industrie. Vanuit die rol treedt hij op als projectmanager voor projecten die met warmteopslag en warmtepompen te maken hebben.
“In het project Locosto (Low Cost Storage of Heat) kijken we naar benutting van restwarmte om uiteindelijk energiebesparing te realiseren voor industriële eindgebruikers.” Industrie, onderzoekers en eindgebruikers trekken samen op in Locosto. In het projectteam zitten vertegenwoordigers van een materiaalleverancier, een systeemleverancier, een ingenieursbureau en twee kennisinstituten (TNO en ECN). Iemand van ECN is penvoerder, een taak die Robert de Boer voor zijn rekening neemt. “We werken met elkaar samen om energiebesparingsoplossingen te ontwikkelen die economisch ook aantrekkelijk zijn voor de industrie.
pagina 34
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel