FluidsProcessing.nl NL
Home
BLIJF OP DE HOOGTE
Meld u nu aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
Lees onze privacyverklaring.

     

MAGAZINE

Fluids Processing Benelux 2016-5 28-10-2016
Blader door de digitale editie van het complete magazine
Fluids Processing Benelux 2016-5
Ondergrondse pijpleiding; bier, waterefficiency, beurzen, procestechniek, CO2, pompen, flowreactor, waterstof

Verschenen: 28-10-2016
E4Water-project voor de chemie geeft hoopvolle resultaten Waterefficiency op de korrel
E4Water-project voor de chemie geeft hoopvolle resultaten
Waterefficiency op de korrel Afvalwater en lokaal oppervlaktewater tot multifunctioneel inzetbaar proceswater zuiveren maar wel met een goed inzicht in zuiveringstechnologie, milieueffecten en kostenefficiency. Dat was de uitdaging in het E4Water-project voor de chemische industrie. De resultaten van het vierjarige onderzoeksproject bieden volop kansen. Gesprek met Wilbert van den Broek van Evides Industriewater die het onderzoek bij Dow en Inovyn onder zijn hoede had.

Aan het vier jaar durende E4Water kwam kort voor de zomer een einde. Negentien bedrijven en kennisinstellingen deden mee aan dit omvangrijke, internationale onderzoeksproject naar hergebruik van afvalwater en het toepassen van lokale waterbronnen door chemiebedrijven (gesubsidieerd door de EU met een bud get van 17 miljoen euro). ‘E4’ staat voor ‘Ecologically Economically Efficient Water Management in the European chemical industry’ en legt niet alleen de focus op ecologie maar ook op kosten-efficiency. Dat is van belang voor het hoogst competitieve, internationale chemische bedrijfsleven.
pagina 12
Kruisbestuiving IP en WoTS moet sterker Procesindustrie moet weer twee jaar wachten op noviteiten in Utrecht
Kruisbestuiving IP en WoTS moet sterker
Procesindustrie moet weer twee jaar wachten op noviteiten in Utrecht Van 4 tot en met 7 oktober stond de beursvloer van de Jaarbeurs in het teken van technologie en techniek. Er was geprobeerd Industrial Processing te positioneren in het hart van de World of Technology and Science (WoTS) maar dat was niet gelukt. Doorlopen van de ene beurs naar de andere kon wel maar vooral de eerste dag leek hal 12 wat moeilijker te vinden. Aan de standhouders lag het niet, die hadden heel wat noviteiten meegenomen om te laten zien.

WoTS registreerde 21.414 (2014: 21.634) bezoekers en Industrial Processing (IP) noteerde over vier dagen bijna de helft met 12.232. Vooral de woensdag en don derdag passeerden heel wat mensen de beurspoorten. Bij IP waren er veel (sales en algemeen) managers en engineers. De voedingsmiddelen- en drankenindustrie sprong er uit als herkomst van de bezoe kers. Die kwamen af op al het nieuws over meet- en regeltechniek, apparatenbouw en industriële automatisering. Aan de natte kant trokken ook pompen en appendages veel bezoekers waar de droge standhou ders vooral belangstellenden kregen voor roeren en mixen. Verder deden aandrijvingen, filters en alles rondom afvul len en verpakken het ook goed. Fluids Processing
pagina 16
Ondergrondse bierpijpleiding voor Brugse bierbrouwerij Bierpijpleiding eerste ter wereld
Ondergrondse bierpijpleiding voor Brugse bierbrouwerij
Bierpijpleiding eerste ter wereld “Als eerste ter wereld hebben we een bierpijpleiding gerealiseerd.” Dat zegt Xavier Vanneste, Managing Director van brouwerij De Halve Maan in Brugge. Hier worden de Belgische speciaalbieren Brugse Zot en Straffe Hendrik gebrouwen. Het bedrijf bestaat al meer dan vijf eeuwen en is actief in de binnenstad en op het industrieterrein aan de rand van de stad. De familie Vanneste zwaait sinds 1856 de scepter, in totaal zes generaties voerden tot nu toe de leiding.

“We brouwen uitsluitend bieren van hoge gisting,” zegt Xavier Vanneste. “De Brugse Zot is een blond en donker speciaal bier met zes procent alcohol. En dan hebben we ook zwaardere bieren. Dat zijn dan de bieren van Straffe Hendrik. Er is een triple en een quadrupel, stevige bieren van negen en elf procent alcohol.” Onlangs nam de brouwerij een bierpijpleiding in gebruik. Vanneste over de aanleiding: “Het is zo dat we onze brouwerij hebben in de Brugse binnenstad, in het centrum. Enkele jaren geleden hebben we een bottelarij gebouwd buiten de stad op een industrieterrein. Dit omdat het gewoonweg niet meer haalbaar was om te blijven bottelen in de binnenstad. Tot nu toe werd het bier via tankwagens overgebracht van brouwerij naar bot telarij.
pagina 20
Onderzoek naar omzetting CO2  en water door zonne-energie NWO geeft impuls aan technologie van de toekomst
Onderzoek naar omzetting CO2 en water door zonne-energie
NWO geeft impuls aan technologie van de toekomst “De komende vier jaar gaan we onderzoeken of we CO2 en water met behulp van directe of indirecte zonne-energie kunnen omzetten in duurzame producten.” Dat stelt professor Guido Mul van de Universiteit Twente. Hij is hoofd van de groep Photo Catalytic Synthesis. Die houdt zich voornamelijk bezig met elektrochemische en fotokatalytische conversie van moleculen die zouden kunnen worden gebruikt voor opslag van duurzame energie, zoals bijvoorbeeld CO2 en water. “We willen die omzetten naar producten met een hoge economische waarde.”

NWO financiert op dit moment twee projecten van Guido Mul vanuit het Solar to Products-programma. Eén daarvan is een elektrochemisch project waarin wordt geprobeerd om goedkoop opge wekte groene stroom in te zetten voor chemische conversie. Het andere project is er één waarin zonlicht direct wordt toegepast voor de omzetting van CO2 en water in een transportbrandstof.
pagina 22
Pompenleverancier zet epoxyhars persschoenen in Ze zijn glad, hard, en slijtvast
Pompenleverancier zet epoxyhars persschoenen in
Ze zijn glad, hard, en slijtvast De slangenpompen van Bredel zijn geschikt voor het verpompen van hoogvisceuze en abrasieve vloeistoffen. Dat betekent dat ze tegen een stootje moeten kunnen. Vandaar dat het bedrijf al een aantal jaren geleden koos voor epoxyhars componenten. Patrick van der Span, Engineering and Development Manager en Niels Peters, Managing Director van Mekufa geven een toelichting.

Bredel Hose Pumps is een van de acht merken die vallen onder Watson-Marlow Fluid Technology Group (Wmftg). Ieder merk heeft zijn eigen expertise in slangen - pompen en aanverwante technologie op het gebied van vloeistoftransport voor de levensmiddelen-, farmaceutische-, chemische-, en waterzuiveringsmarkt. Zo levert Bredel met name aan de industriële sector met robuuste pompen. Deze worden ontworpen en gefabriceerd in Delden waar 55 mensen werken. Alles wordt in huis ontwikkeld, getest en geproduceerd.
pagina 26
Zestien Nederlandse deelnemers op Valve World 2016  Breder dan alleen  voor olie- en gassector
Zestien Nederlandse deelnemers op Valve World 2016
Breder dan alleen voor olie- en gassector Een maand na verschijnen van deze Fluids Processing opent Valve World 2016 haar poorten in de Messe Düsseldorf. Ook dit keer kunnen bezoekers zich alle noviteiten in de wereld van kleppen, componenten, actuatoren, pompen, compressoren en toebehoren laten uitleggen. We namen vast een kijkje bij een van de zestien Nederlandse deelnemers.

Ruim acht jaar geleden (2008) nam Eriks kleppenfabrikant Econosto over waarmee beide zich scharen onder de SHV-vlag met bekende namen als Makro en Mammoet. Eriks heeft divisies op het gebied van flow technology, seals en rubber, power transmission en veiligheid en onderhoud. Wereldwijd probeert het bedrijf op alle productgebieden markt leider te zijn en vooral de lange termijn relatie met klanten is belangrijk.
pagina 29
Veel interesse vanuit Azië voor flowreactoren Efficiëntere en groenere productie
Veel interesse vanuit Azië voor flowreactoren
Efficiëntere en groenere productie De markt voor flowreactoren begint van de grond te komen. In november 2015 heeft een niet nader te noemen Indiaas bedrijf elf Plantrix-reactoren bij Chemtrix besteld. Stan Hoeijmakers, marketing & purchasing manager van Chemtrix, wil er niet meer over kwijt dan dat deze klant grondstoffen voor de farmaceutische industrie produceert en de reactoren inzet voor nitratiereacties die sterk exotherm zijn. Het bedrijf kan met deze reactoren met een totaal volume van enkele liters evenveel produceren als met een batchreactor van 10.000 liter, maar dan veel veiliger. Ook speelt de hogere kwaliteit van het product bij de keuze voor de flowreactor een rol.

“Extreem exotherme reacties zoals nitraties kunnen in een flowreactor bij hogere temperaturen worden uitgevoerd. In een batchreactor moet je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat zulke reacties uit de hand lopen en daarom de reactie in een sterk verdunde oplossing uitvoeren of extreem koelen. Het uitvoeren van dit soort re acties bij een hogere temperatuur kan een verhoogde productiviteit opleveren. Daarnaast is het gewoonweg veiliger,” legt Stan Hoeijmakers uit.
pagina 32
Chemtrix zit met flowreactoren in de lift Continuproces en procescondities beter onder controle te houden
Chemtrix zit met flowreactoren in de lift
Continuproces en procescondities beter onder controle te houden “We zitten in een groeicurve. Steeds meer chemische bedrijven vragen naar onze flowreactoren voor industriële productie. Eerder was er nog vrijwel alleen belangstelling voor onze kleinere flowreactoren die in laboratoria en proefinstallaties worden ingezet. Daaruit valt op te maken dat de industrie de flowreactor als een reëel alternatief voor de batchreactor heeft geaccepteerd,” zegt Stan Hoeijmakers, marketing & purchasing manager van Chemtrix.

Acht jaar geleden startte Chemtrix in Geleen met de ontwikkeling van flowreactoren, oftewel microreactoren op basis van een technologie ontwikkeld aan de universiteit van Hull in Engeland. Een van de grondleggers van de tech - nologie, Charlotte Wiles, de huidige CEO van Chemtrix, liet zich hierbij helpen door het bedrijf LioniX in Enschede. Dat bedrijf produceert glazen microchips. “De chemie is een vrij conservatieve markt,” stelt Stan Hoeijmakers. “In de afgelopen acht jaar hebben we keer op keer het bewijs moeten leveren dat flowreactoren voor het uitvoeren van diverse reacties grote voordelen bieden vergeleken met batchreactoren. In de batch- of geroerde reactoren laat de menging vaak te wensen over.
pagina 36
Chemiecluster rond Terneuzen wisselt eerste reststromen uit Rondje waterstof!
Chemiecluster rond Terneuzen wisselt eerste reststromen uit
Rondje waterstof! ‘Chemiebedrijven in Zeeuws-Vlaanderen gaan waterstof uitwisselen’, ronkten onlangs de media. Het klinkt zo eenvoudig maar voor een duurzame en gezonde businesscase is meer nodig. De industriële symbiose en het milieu- en veiligheidsvoordeel geven volop aanleiding voor Dow, Yara en ICL-IP om voor een heuse waterstofrotonde te gaan.

De chemiebedrijven in Zeeuws-Vlaanderen ontmoeten elkaar regelmatig op eigen netwerkbijeenkomsten of vergaderingen via brancheclub Vnci. Zo’n vijf jaar geleden ging het balletje rollen, herinnert business development & energy manager Rik Lambotte van Yara Sluiskil zich. “We praten hier in de regio regelmatig over het uitwisselen van rest- en grondstromen.” Dat ‘we’ slaat niet alleen op het bedrijfsleven maar ook op de overheid en regionale ontwik kelingsmaatschappij Impuls Zeeland.
pagina 38
PROCES MEDIA
Solids Processing Fluids Processing MB Maintenance SchuettgutPortal
Ontvang onze nieuwsbrief
Nieuwsbrief archief
Volg ons
Linked
Service en contact
ContactDisclaimerPrivacyAdverterenInloggen controlpanel